Oud-vaatchirurg kroop zelf door het oog van de naald

Ze noemen het een tijdbom in je buik. Per jaar overkomt het duizend, voornamelijk oudere mannen. De wand van de aorta, de buikslagader, wordt zo dun dat er op die plek een soort kloppende ballon ontstaat. De 72-jarige Dick Gerritsen uit Aarle Rixtel, gepensioneerd vaatchirurg, kroop eind vorig jaar zelf door het oog van de naald. “Gelukkig is het goed afgelopen, maar toen ik hoorde dat ik een lekkend aneurysma had, was ik totaal verrast.

Zelf weet Dick zijn buikklachten aan mogelijke stress. “Nee, ik dacht in eerste instantie aan niks ernstigs. Ik kreeg last van darmverstopping, buikklachten en een vage rugpijn. Ik ging ervan uit dat het vanzelf wel over zou gaan.” Maar zijn klachten bleven.

Alarmbellen 

Zijn huisarts behandelde hem voor zijn obstipatieklachten. Gerritsen: “Hij vroeg me nog; ‘zal ik je niet doorverwijzen’? Eigenwijs als ik was, wilde ik het nog even aanzien. De volgende ochtend heb ik toch een bevriende radioloog bezocht.” In het ziekenhuis kreeg hij een voor hem totaal onverwachte diagnose te horen; een lekkend aneurysma, een levensbedreigende aandoening. “Een deel van de aortawand was zwak en lekte. Toen gingen bij mij alle alarmbellen af en wist ik dat het ernstig was en dat ik direct een operatie nodig had. Achteraf denk ik dat ik de signalen ontkend heb of zelfs gebagatelliseerd.”

Loeiende sirenes

Met loeiende sirenes is Gerritsen overgebracht naar het Catharina Ziekenhuis. “Ik weet vanuit mijn achtergrond als vaatchirurg  dat de afdeling vaatchirurgie daar hoog aangeschreven staat. Binnen no time lag ik bij prof. dr. Joep Teijink op ‘tafel’. Iets meer dan een uur later was de operatie achter de rug. Ik kon de volledige operatie mee kijken, de technieken van tegenwoordig zijn verbluffend. De operatie is met slechts twee sneetjes in de lies uitgevoerd. In mijn tijd ging daar de hele buik, van borstbeen tot schaambeen nog voor open! Ik kon meekijken op de monitor, maar eerlijk gezegd heb ik dat niet gedaan. Wat als er iets fout zou gaan? Ik wist namelijk dat ondanks alle technieken, de uitkomst kritiek was. Het was erop of eronder. Dus toen dr. Teijink zei dat  alles goed was gegaan, was ik vooral opgelucht.” Hij vervolgt: “De boodschap die dr. Teijink overbracht aan mijn vrouw en kinderen vond ik zeer humorvol. Hij zei; ‘mede dankzij de goede adviezen van jullie vader is de operatie voorspoedig verlopen’”, besluit hij.

Leidend centrum

De vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis voeren per jaar meer dan 150  aneurysma operaties uit. Ook wordt veel onderzoek gedaan naar de behandeling van een aneurysma. Het ziekenhuis is daarmee een leidend centrum in Nederland. In de regio werken onze vaatchirurgen nauw samen met wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven om de diagnostiek en behandeling verder te verbeteren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden