Ambulant traject na autologe stamceltransplantatie (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Ambulant traject na autologe stamceltransplantatie (Folder)
Bij bepaalde behandelingen kunnen patiënten, in plaats van langdurig opgenomen te worden in het ziekenhuis, veilig thuis herstellen. Een voorwaarde is dat er vaak controles zijn in het ziekenhuis. Dit noemen we een ambulant traject. In deze folder vertellen wij u meer over dit traject.
U wordt opgenomen in het Maastricht UMC voor een behandeling met chemotherapie gevolgd door een autologe stamceltransplantatie. Daarna willen wij u de mogelijkheid bieden om te herstellen in uw eigen omgeving.
Door de behandeling kan het beenmerg (tijdelijk) geen nieuwe bloedcellen aanmaken, waardoor deze cellen in het bloed verlaagd zijn. Het kan een paar weken duren voordat de bloedaanmaak weer op gang komt, de duur is afhankelijk van uw behandeling. In deze periode is uw weerstand verminderd, dit wordt ook wel neutropene fase of dip genoemd. Het aantal witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes is verlaagd. U bent gevoeliger voor infecties en het kan zijn dat u transfusies nodig heeft van bloed of bloedplaatjes.
Belangrijke telefoonnummers
- Binnen kantoortijden neemt u contact op met de polikliniek Oncologie: 040-239 66 22.
- Buiten kantoortijden neemt u contact op met het 24 uurs steunpunt: 040-239 62 62.
Wat houdt het ambulante traject in?
Het idee achter dit traject is dat u kunt herstellen in uw eigen omgeving. Dit is vaak rustiger, u bent in een omgeving met meer privacy, u slaapt beter en kunt eten wat en wanneer u wilt. Uit ervaring weten wij dat een deel van de patiënten geen klachten krijgt, zoals bijvoorbeeld koorts, waardoor een opname in het ziekenhuis nodig is.
Wie komt in aanmerking voor het ambulante traject?
Dat is afhankelijk van een aantal voorwaarden die we hieronder beschrijven en worden door de behandelaar met u en uw naaste (mantelzorger) besproken. Samen met u wordt besloten of u deel kunt nemen aan het ambulante traject.
Waar moeten u en uw mantelzorger aan voldoen?
Uzelf:
- U woont binnen 45 minuten afstand van het Catharina Ziekenhuis.
- U kunt drie keer per week naar het ziekenhuis komen (en als het nodig is vaker). Het is niet de bedoeling dat u zelf autorijdt. Informeer bij uw ziektekostenverzekering of u in aanmerking komt voor vergoeding van ziekenvervoer.
- U bent mobiel en in staat om voor uzelf te zorgen.
- U drinkt minimaal anderhalve liter vocht per dag.
- U neemt de medicatie in volgens voorschrift.
- U heeft geen koorts.
U en uw mantelzorger:
- Zijn goed op de hoogte van de behandeling, leefregels en adviezen tijdens de neutropene fase.
- Weten wanneer en hoe er contact opgenomen moet worden met het ziekenhuis.
Uw mantelzorger:
- Is ’s nachts bij u aanwezig.
- Is overdag altijd voor u bereikbaar.
- Kan drie keer per week (en indien nodig vaker) met u naar het ziekenhuis komen.
- Heeft geen klachten van huid-, lucht- en/of darminfecties (zoals verkoudheid, griep of diarree) of een andere besmettelijke aandoening (zoals koortslip, waterpokken).
Begin van het traject
Op de dag van ontslag uit het Maastricht UMC+ komt u per ambulance naar het Catharina Ziekenhuis. Daar nemen we bloed af, doen we controles en krijgt u medicatie voor de duur van de herstelperiode mee naar huis.
Controles
U komt minimaal drie keer per week voor controle naar het Catharina Ziekenhuis en u meldt zich op verpleegafdeling Oncologie. Deze controledagen zijn op maandag, woensdag en vrijdag. Het tijdstip is in overleg met de verpleegkundige. Tijdens het controlebezoek wordt u gezien door de verpleegkundige en de verpleegkundige specialist en/of hemato-oncoloog.
Een controlebezoek bestaat uit:
- Controle van gewicht, bloeddruk, hartslag, temperatuur en zuurstofgehalte.
- Afhankelijk van de uitslagen wordt bepaald of een transfusie nodig is.
- Met de verpleegkundige en zaalarts bespreekt u hoe het thuis gaat en of u klachten ervaart.
- Een keer per week wordt de centraal veneuze katheter verzorgd (insteekopening en wisselen van de dopjes).
- Hoe gaat het met de inname van de medicatie?
- Afnemen van een mondspoelsel en kweken.
Thuis
Omdat uw afweer nog onvoldoende is, bent u vatbaar voor infecties. Tijdens deze neutropene fase is het belangrijk dat u de leefregels volgt die u vindt in de folder van de stamceltransplantatie. Daarnaast zijn de volgende aanvullende adviezen belangrijk:
- Omdat u erg vermoeid kunt zijn, is het belangrijk om uw activiteiten af te wisselen gedurende de dag en regelmatig rust te nemen.
- Bezoek kan erg belangrijk en fijn zijn. Het is echter verstandig om het bezoek te beperken en te verdelen over de week. Mensen die klachten hebben van huid-, lucht- en/of darminfecties (zoals verkoudheid, griep of diarree) of andere besmettelijke aandoeningen (zoals koortslip, waterpokken) mogen niet op bezoek komen.
- Huisdieren zijn tijdens het thuistraject toegestaan. Maar houd er wel rekening mee dat uw huisdieren ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Het is dan ook aan te raden om na het aanraken van uw huisdier goed uw handen te wassen. De kattenbak en andere verblijven van uw huisdier mag u niet schoonmaken.
- Bloemen en planten mogen in uw huis staan, maar het water mag u niet zelf verversen. Hierin kunnen veel bacteriën en schimmels zitten.
- Wij raden u af om zelf het huis schoon te maken, hierbij kunt u namelijk in aanraking komen met allerlei bacteriën. Vooral sopwater, vaatdoekjes en huishoudsponsjes kunnen veel bacteriën bevatten. U hoeft uw huis niet extra te reinigen, normale hygiëne is voldoende.
Einde van het thuistraject
Wanneer uw afweer voldoende hersteld is, dan stopt het ambulante traject en wordt u verder poliklinisch vervolgd. Deze afspraak wordt voor u gemaakt.
Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?
Thuis let u samen met uw mantelzorger op uw gezondheid. Wanneer u last heeft van één of meer van onderstaande klachten neemt u contact op met het ziekenhuis, de telefoonnummers vindt u verderop in deze folder. We vertellen u dan wat u moet doen.
Als u vindt dat er sprake is van een levensbedreigende situatie dan belt u direct 112.
Koorts
U moet iedere ochtend en avond uw temperatuur meten. Zorg daarom voor een goede oorthermometer. Door uw temperatuur in de gaten te houden, kunnen wij ingrijpen bij veranderingen. Heeft u koorts (38,5 graden Celsius of hoger), neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
Bloeding
Indien u een neusbloeding heeft, probeer deze dan te stoppen door goed af te drukken. Als dit niet lukt of de bloeding begint binnen een uur na het stelpen weer opnieuw, neem dan direct contact op met het ziekenhuis. Ook wanneer u bloed bij de urine of ontlasting heeft of bloed braakt, moet er direct contact opgenomen worden met het ziekenhuis.
Tandvleesbloedingen, spontane blauwe plekken of kleine rode puntjes op de huid kunt u bij uw volgende controlebezoek bespreken.
Misselijkheid en/of braken
Indien u misselijk bent en/of braakt, neem dan de voorgeschreven anti-misselijkheidsmedicatie in. Heeft u nog niet eerder medicatie gebruikt tegen de misselijkheid, neem dan als eerste metoclopramide in. U mag deze drie keer per dag gebruiken, verdeeld over de dag, liefst 30 minuten voor de maaltijd (zodat u er profijt van heeft tijdens het eten). Werkt dit onvoldoende, dan mag u lorazepam erbij nemen, deze kunt u laten smelten onder de tong. Kunt u vervolgens voldoende eten en drinken dan hoeft u verder geen actie te ondernemen. Blijft u misselijkheid en/of braken waardoor u minder dan één liter per 24 uur kunt drinken of houdt u langer dan 24 uur niets binnen, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Pijn
Er zijn verschillende soorten pijn: zeurend, stekend of krampend. Ook kunt u pijn hebben op verschillende plaatsen in het lichaam. Omdat het moeilijk is om aan te geven wat voor u van belang kan zijn, vragen wij u om contact op te nemen met het ziekenhuis wanneer u (hevige) pijn heeft die u niet vertrouwt.
Diarree/verstopping
Bij diarree of klachten van verstopping moet u zo goed mogelijk blijven drinken. Als dat lukt dan hoeft u geen verder actie te ondernemen en bespreken we dit bij uw volgende controlebezoek. U mag geen diarreeremmers innemen.
Overig
Overige klachten en/of vragen kunt u bespreken tijdens het volgende controlebezoek. Twijfelt u ergens over of vertrouwt u het niet, neem dan contact op met het ziekenhuis.
Contact
Direct contact opnemen bij:
- Temperatuur vanaf 38,5 graden Celsius of een koude rilling.
- Bloedneus of een andere bloeding die niet binnen tien minuten stopt of terugkomt na een uur.
- Bij bloedbraken of bloed bij urine of ontlasting.
- Forse blauwe plekken (zonder aanleiding of groter dan een muntstuk van twee euro).
- Niet kunnen innemen van de medicatie.
- Minder drinken dan één liter per 24 uur.
- Huidproblemen zoals huiduitslag, jeuk.
- Plotselinge hevige pijn.
- Kortademigheid of pijn op de borst.
- Geel verkleuring van huid of oogwit.
- Alle andere klachten die u niet vertrouwt of waarover u zich zorgen maakt.
Belangrijke telefoonnummers
- Binnen kantoortijden neemt u contact op met de polikliniek Oncologie: 040-239 66 22.
- Buiten kantoortijden neemt u contact op met het 24 uurs steunpunt: 040-239 62 62.