Buikvetaspiratie (prik) (Folder)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Buikvetaspiratie (prik) (Folder)

Binnenkort komt u naar het Catharina Ziekenhuis voor een buikvetaspiratie. Uw arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u wordt uitgevoerd. In deze folder vindt u meer informatie over het onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.

Onderhuidse buikvetaspiratie (prik)

Bij een buikvetaspiratie wordt er met een opzuignaald een stukje onderhuids vet uit uw buikwand weggezogen. De weggenomen brokjes vet worden in een laboratorium microscopisch onderzocht.
Het doel van het onderzoek is aan te tonen of er eiwitstapeling (amyloïd) aanwezig is in de brokjes vet.

Voorbereiding

Indien u bloedverdunners gebruikt, kan het zijn dat uw behandelend arts deze tijdelijk stopt voor het onderzoek.

Op de dag van het onderzoek gaat u naar de dagbehandeling Oncologie.

Als u overgevoelig bent voor pleisters of voor verdovingsmiddelen (lidocaïne), zoals bijvoorbeeld de verdoving die de tandarts gebruikt, meld dit dan voor het onderzoek aan de verpleegkundige.

Beleving

We proberen zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten aan ongemak of pijn als u een onderzoek krijgt. Toch beleeft ieder mens dat anders en op zijn eigen manier. Vertel het ons als u ergens tegenop ziet of ongerust bent, dan kunnen we daar nog extra rekening mee houden.

Het onderzoek

De verpleegkundig specialist of arts vraagt u uw buik te ontbloten. Uw huid rondom uw navel wordt gedesinfecteerd. De huid en het onderliggende weefsel worden verdoofd met een injectie. Dit kan gevoelig zijn. Vervolgens wordt er met een dikkere naald brokjes vet weggezogen.
Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten.
Na het onderzoek wordt de insteekplaats met een pleister afgeplakt.

Na het onderzoek

Tijdens het verdoven of bij het wegzuigen van het vet kan een bloedvat geraakt worden. Hierdoor ontstaat een blauwe plek rondom uw navel. Door direct enkele minuten druk uit te oefenen op de insteekopening van de naald, kan de omvang van de blauwe plek beperkt worden. Een blauwe plek kan enkele dagen gevoelig zijn. Het verdwijnt meestal binnen 1 tot 2 weken.
Na het onderzoek kunt u het ziekenhuis verlaten.
U mag na het onderzoek gewoon alle dagelijkse werkzaamheden verrichten. De pleister kunt u de volgende dag zelf verwijderen.

De uitslag

Het microscopische onderzoek van de brokjes vet vindt plaats in een academisch ziekenhuis, in het UMC Groningen. Na ongeveer zes weken is de uitslag van het onderzoek bij uw behandelend arts bekend. Na afloop van het onderzoek wordt er met u een afspraak gemaakt voort de uitslag op de polikliniek. Tijdens deze afspraak bespreek uw behandelend arts met u de uitslag van het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundige. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met het Catharina Kanker Instituut.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Catharina Kanker Instituut
040 – 239 66 22

Algemeen Klinisch Laboratorium
040 – 239 86 12

Routenummer(s) en overige informatie over het Catharina Kanker Instituut kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/catharinakankerinstituut.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden