Dieetadviezen na een hartoperatie (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Dieetadviezen na een hartoperatie (Folder)
U wordt behandeld in het Catharina Ziekenhuis voor een openhartoperatie. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden van de operatie of hiervan te herstellen is goede voeding essentieel. In deze folder leest u meer informatie over dieetadviezen rondom deze operatie.
Voeding voor- en tijdens de opname
Een eiwitrijk dieet is van essentieel belang om uw lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op een operatie. Door voldoende eiwitten te consumeren, verbetert u uw herstelvermogen en vermindert u de kans op complicaties.
Verminderde eetlust na de operatie
Het is normaal dat uw eetlust na de operatie afneemt dit komt door medicatie, de operatie zelf en de narcose. Veelvoorkomende klachten na de operatie zijn misselijkheid, weinig smaak en een vol gevoel. Deze klachten zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Ondanks de verminderde eetlust is het belangrijk dat u voldoende blijft eten om uw herstel te bevorderen.
Voeding na ontslag
Om zo goed mogelijk te herstellen na ontslag is het van belang dat u gedurende uw herstelperiode (3 tot 6 maanden), voldoende eiwitten blijft innemen. Deze eiwitten heeft u nodig om het herstel te bevorderen en spiermassa te behouden/op te bouwen.
Mocht het eten thuis niet zo gaan als u gewend bent, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een diëtist of dit met uw huisarts te bespreken, die kan eventueel een verwijzing geven.
Waarom zijn eiwitten zo belangrijk rondom de operatie?
Eiwitten, ook wel bekend als proteïnen, zijn de bouwstenen van uw lichaam. Ze spelen een cruciale rol bij het onderhouden en versterken van uw spieren. Daarnaast zijn eiwitten essentieel voor het repareren en vernieuwen van cellen en kunnen ze door het lichaam worden afgebroken voor extra energie.
- Onderhoud en versteviging van spieren
Eiwitten helpen uw spieren sterk en gezond te blijven. Dit is vooral belangrijk na een operatie, wanneer uw lichaam extra ondersteuning nodig heeft om te herstellen. - Herstel na een operatie
Voldoende inname van eiwitten is een belangrijke factor voor een snel en effectief herstel na een operatie. Eiwitten helpen bij het opbouwen van uw conditie en het behoud van spiermassa en weerstand. - Voorkomen en behandelen van ondervoeding
Met een goede voedingsaanpak, rijk aan eiwitten, kunt u het risico op ondervoeding verminderen of zelfs ondervoeding behandelen. Dit is essentieel voor uw algehele gezondheid en welzijn.
Belangrijke voedingsmiddelen rijk aan eiwitten
- Vlees en vis: denk hierbij aan kipfilet, tonijn salade, zalm
- Eieren en zuivelproducten: denk hierbij aan yoghurt, melk, chocomel en eiersalade
- Peulvruchten, noten en zaden: Denk hierbij aan pinda’s, cashewnoten, tempé en bonen.
- Eiwitrijke dranken: Probeer eiwitshakes of verrijkte melkdranken als aanvulling op uw dieet.
Het belang van eiwitten bij herstel van wondinfecties en endocarditis
Wanneer u in het ziekenhuis ligt voor een wondinfectie of endocarditis en langdurig antibiotica krijgt, moet uw lichaam niet alleen herstellen van de operatie, maar ook vechten tegen de infectie. De inname van voldoende eiwitten is hierbij van essentieel belang, omdat uw lichaam deze stoffen nodig heeft om te kunnen herstellen.
Eiwitten en herstel
- Herstel na de operatie: Uw lichaam heeft eiwitten nodig om spierweefsel te herstellen en de algehele conditie te verbeteren.
- Bestrijding van infecties: Eiwitten spelen een cruciale rol in het immuunsysteem en helpen uw lichaam om effectief tegen infecties te vechten.
Rol van de diëtist
Bij langdurig gebruik van antibiotica wordt een diëtist betrokken bij uw herstelproces. De diëtist gaat samen met u kijken wat de beste manier is om ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om uw herstel te ondersteunen. Dit omvat een nauwkeurig afgestemde inname van eiwitten, energie, vitamines en mineralen.
Aanvullende dieetproducten
Als het niet lukt om met normale voeding voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het mogelijk om uw voeding aan te vullen met dieetproducten zoals drinkvoeding. Drinkvoeding bevat extra energie, eiwitten, vitamines en mineralen en is verkrijgbaar in verschillende smaken en samenstellingen, op basis van melk, yoghurt, vruchtensap, vruchtenmoes en pudding. Indien nodig bespreekt de diëtist deze opties met u en adviseert u welke producten het beste bij uw situatie passen.
Beweging en eiwitten: Belangrijk voor uw herstel na hartchirurgie
Na een hartoperatie is het essentieel om goed voor uzelf te zorgen. Een van de beste manieren om uw herstel te ondersteunen, is door voldoende te bewegen en een eiwitrijke voeding te volgen. Hieronder vindt u informatie over hoe deze twee elementen samenwerken om uw spiermassa te behouden en op te bouwen.
Waarom bewegen belangrijk is
- Spiergroei stimuleren: Regelmatige beweging, vooral lichte oefeningen zoals wandelen of fietsen, helpt uw spieren te versterken en te herstellen. Dit is cruciaal omdat u na de operatie mogelijk spiermassa verliest door inactiviteit.
- Verbeterde doorbloeding: Beweging bevordert de bloedsomloop, wat de toevoer van voedingsstoffen naar uw spieren ondersteunt en uw algehele herstel versnelt.
De rol van eiwitten
- Ondersteuning van spierherstel: Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van spierweefsel. Na een training is het belangrijk om eiwitten in te nemen, zodat uw spieren zich optimaal kunnen herstellen.
- Tijdige eiwitinname: Probeer binnen 30-60 minuten na het bewegen eiwitten te consumeren. Dit kan door middel van een eiwitrijke snack of maaltijd.
De kracht van de combinatie
- Betere spieradaptatie: Door regelmatig te bewegen en tegelijkertijd voldoende eiwitten te consumeren, kunnen uw spieren zich beter aanpassen aan de fysieke belasting. Dit bevordert de toename van spierkracht en -massa.
- Voorkomen van spierafbraak: Deze combinatie helpt ook om spierafbraak te voorkomen, wat vooral belangrijk is tijdens uw herstelperiode.
Tips en tricks
Tips voor het omgaan met verminderde eetlust
- Zoek naar smaken die u nog wel lekker vindt: Pas uw dieet aan op basis van wat u nog lekker vindt.
- Let op de temperatuur van het eten: Koude gerechten hebben vaak een minder sterke smaak dan warme gerechten.
- Let op de structuur van het eten: Dit kan zorgen voor een betere smaakbeleving.
- Gebruik kruiden en specerijen: Bij een vlakke smaak kan het helpen om het eten kruidiger of pittiger te maken.
- Friszure producten bij een droge mond: Deze kunnen de speekselaanmaak bevorderen.
- Neutraliseer metaalachtige smaak: Sommige medicatie kan een metaalachtige smaak met zich meebrengen. Producten zoals kaneel, honing of geraspte wortel kunnen deze smaak verminderen.
- Verspreid eetmomenten: In het ziekenhuis worden zes eetmomenten per dag aangeboden. Gebruik deze eetmomenten en eet naast de hoofdmaaltijden ook drie tussendoortjes. Kies voor eiwitrijke tussendoortjes, zoals (soja)kwark, (soja)yoghurt, ongezouten noten, cracker met hartig beleg, rolletje vleeswaren of blokjes kaas.
- Alternatieven voor vast voedsel: Als vast voedsel u niet aanstaat, probeer dan yoghurt of een glas melk. Deze bevatten ook veel eiwitten en dit zorgt ervoor dat u toch iets binnen krijgt.Andere praktische tips
- Probeer verschillende smaken. Drinkvoeding is verkrijgbaar in diverse smaken, zodat u kunt variëren en iets vindt wat u lekker vindt.
- Neem kleine hoeveelheden: Als uw weinig eetlust heeft, probeer dan kleine hoeveelheden vaker op de dag.
- Volg de adviezen van uw diëtist: De diëtist kan u helpen met specifieke aanbevelingen en aanpassingen in uw dieet om aan uw voedingsbehoeften te voldoen.
- Voedingsassistente: De voedingsassistente kan u helpen met vragen over de voeding. Daarnaast kunnen zij u ook adviseren in het maken van verantwoorde voedingkeuzes.
- Start met een beweegplan: Begin met dagelijkse wandelingen of lichte oefeningen. Dit kan al enkele minuten per dag zijn en geleidelijk worden verhoogd.
- Hydratatie en voeding: Vergeet niet om voldoende te drinken, vooral als je eiwitten verhoogt. Goede hydratatie ondersteunt de spijsvertering en het herstel.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan gerust contact op met het secretariaat Cardiothoracale chirurgie. Ook kunt u de website van het Catharina Ziekenhuis bezoeken. Voor
vragen over uw plaats op de wachtlijst, kunt u bellen met het secretariaat Cardiothoracale chirurgie.
Contact
Secretariaat Cardiothoracale chirurgie, wondpolikliniek
040 – 239 86 80 (ma t/m vrij tussen 08.30 en 17.00 uur)
Verpleegafdeling Cardiothoracale chirurgie
040 – 239 76 00
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Cardiothoracale chirurgie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/hartenvaatcentrum