Een ouder opgenomen op de Intensive Care (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Een ouder opgenomen op de Intensive Care (Folder)
Deze folder geeft ouders informatie om hun kind te begeleiden bij het verwerken van de ingrijpende gebeurtenis als de andere ouder is opgenomen op de Intensive Care.
De juiste begeleiding bieden, draagt bij aan een betere verwerking van de ingrijpende gebeurtenis. Een goede voorbereiding op het ziekenhuisbezoek en begeleiding tijdens en erna, kan daarbij vaak helpend zijn.
Emoties
Als u rustig bent, heeft dat een positieve invloed op uw kind. Dit betekent niet dat u geen emoties mag tonen. Juist door emoties te laten zien, beseft een kind dat emoties er mogen zijn en bij deze situatie kunnen passen. Vertel bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s aan uw kind hoe de ouder eruit ziet, zodat uw kind niet voor verrassingen komt te staan. De ouder heeft bijvoorbeeld een buis of slang in de mond. Wat is de toestand van de ouder: hij slaapt, kijkt, is bewust, kan voelen, horen, praten. Hoe is de inrichting van de kamer: apparaten, buisjes, slangen en monitor.
Bespreekbaar maken
In gesprek gaan met uw kind is belangrijk om uw kind te begeleiden voor, tijdens en na het ziekenhuisbezoek. Het kan voorkomen dat uw kind tijdens het ziekenhuisbezoek weinig of niets vertelt over zijn gevoelens, gedachten, ervaringen en ideeën. Dat is prima, ga met uw kind mee in het moment. Als uw kind over de ingrijpende gebeurtenis begint, door bijvoorbeeld vragen te stellen, ga hier dan meteen op in. Bied direct ruimte en geef het gevoel dat alles bespreekbaar is. Ben eerlijk naar uw kind. Het is beter om geen onwaarheden of veronderstellingen te vertellen, dit kan leiden tot verwarring en/of wantrouwen. Dus vertel alleen feitelijke informatie en geef eerlijk antwoord op vragen. Het visueel maken is voor kinderen helpend, omdat ze anders misschien gaan fantaseren.
Geef keuzes en toon begrip
Kijk naar uw kind. Wat wil uw kind zelf? Laat uw kind zelf beslissingen maken om het gevoel van controle te geven. Ga tijdens het ziekenhuisbezoek geen handelingen verplichten, zoals een kus moeten geven, maar geef het kind een keuze. Accepteer de reacties van uw kind door begrip te tonen. Doe dit door uit te leggen dat zijn reacties begrijpelijk zijn. De verwerking van de gebeurtenis heeft tijd nodig.
Veilig gevoel
Geef uw kind een veilig gevoel door te laten weten dat u er bent voor hem/haar. Een kind kan ook een veilig gevoel krijgen als de ziekenhuisomgeving vertrouwd wordt gemaakt, bijvoorbeeld door van te voren de foto’s van de afdeling te laten zien. Ook door spullen van thuis mee te nemen zoals bijvoorbeeld een knuffel of de ziekenhuiskamer aan te kleden met tekeningen. Vertel uw kind dat het belangrijk is om over zijn/haar gevoelens, ideeën en zorgen te praten. Door zijn/haar hart te luchten kan het vervelende gevoel verdwijnen. In het uiten van gevoelens kan bij kleine kinderen spel, tekenen of verhalen vertellen helpen.
Dagboek
In de tijd dat een ouder op de IC ligt gebeuren er veel dingen, zowel voor de patiënt als voor zijn of haar familie. Wij adviseren daarom een dagboek bij te houden. Het kan fijn zijn om terug te lezen is wat er allemaal gebeurd is en hoe jullie dit ervaren hebben. Dit kan in de vorm van een dagboek met verhalen, foto’s, en bijvoorbeeld tekeningen van de kinderen. Wanneer u dat prettig vindt, kunt u het verplegend personeel toestemming geven ook in het dagboek te schrijven en foto’s erbij te plaatsen.
Meer informatie en uitleg over het IC-dagboek kunt u vragen aan de verpleegkundige of lezen op www.post-ic.nl
Normale dagelijkse routine
Pak thuis zo veel als mogelijk de dagelijkse routine op. Probeer de normale activiteiten als het kan door te laten gaan, zoals een sportles, op tijd naar bed, etc. En houd thuis dezelfde regels aan als voorheen. Duidelijke dagelijkse routine en regels bieden hierbij structuur, rust en veiligheid.
Zoek thuis/bij familie afleiding en steun. Door bijvoorbeeld leuke dingen te doen, kan een kind zijn aandacht ergens anders op richten. Steun vanuit familie, door samen over de ingrijpende gebeurtenis te praten, kan helpend zijn bij het verwerken hiervan.
Blijf als ouder goed voor uzelf zorgen anders is het moeilijker om uw kind te ondersteunen. Neem voldoende rust, slaap, en goede voeding.
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Pedagogisch team .
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 9111
www.catharinaziekenhuis.nl
Pedagogisch team
040 – 239 8205 of 8200
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Intensive Care vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl.