Extravasatie van contrastmiddelen op de afdeling Radiologie

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Extravasatie van contrastmiddelen op de afdeling Radiologie

U heeft recent een onderzoek gehad op de afdeling Radiologie. Daar heeft u een infuus gehad waarmee contrastmiddel is gegeven. Tijdens deze injectie kwam een deel van de contrastvloeistof buiten het bloedvat terecht. Dit wordt ook wel extravasatie genoemd.

Het is mogelijk dat er een harde, pijnlijke en rode zwelling komt op de plek waar het contrastmiddel is toegediend. Het contrastmiddel veroorzaakt daar een drukkend gevoel op het omliggende weefsel wat voor pijn en/of irritatie kan zorgen.

Het lichaam lost het contrastmiddel vanzelf op en de zwelling neemt meestal binnen één tot drie dagen af, dit is afhankelijk van de hoeveelheid toegediend contrastmiddel.

Echter zijn hier wel behandeladviezen voor, vandaar dat wij u deze folder meegeven.

Behandeling

Als de radiologisch laborant extravasatie constateert, wordt de huid meteen verwarmd ter hoogte van de zwelling. Het contrastmiddel wordt zo sneller en beter opgenomen door het lichaam. Zodra u naar huis gaat geven we u meerdere adviezen mee, deze staan hieronder nogmaals genoteerd:

  • Hoog houden

Door de arm hoog te houden en de handen/armen te bewegen wordt de vochtophoping makkelijk opgenomen door het lichaam.

  • Masseren

U kunt de zwelling masseren om de vochtophoping meer over de arm te verspreiden. Dat zorgt ervoor dat de zwelling sneller oplost.

  • Verwarmen

Verwarmen van de zwelling is de belangrijkste behandeling. Door het verwarmen van de arm wordt de doorbloeding gestimuleerd in de arm, daardoor wordt het vocht makkelijker afgevoerd. Het verwarmen van de arm kunt u doen door warmtekompressen, een kruik of warme doeken op de zwelling te leggen. Let hierbij wel op dat de doeken droog zijn. Natte doeken kunt u wel gebruiken, maar deze moeten dan indirect op de huid worden aangebracht.

Nazorg

De irritatie in de arm kan ongeveer één tot drie dagen duren, dit is afhankelijk van de hoeveelheid toegediend contrastmiddel. Mocht u aanhoudende of verergerende klachten krijgen, kunt u altijd contact opnemen met een medisch specialist. Binnen kantoortijden (maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur) kunt u contact opnemen met uw huisarts of de afdeling radiologie van het Catharina Ziekenhuis. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost.

Belangrijke telefoonnummers

Afdeling Radiologie Catharina Ziekenhuis, route 375, 040-2398565

Huisartsenpost Catharina Ziekenhuis  088-8765151


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden