Patellaluxatie (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Patellaluxatie (Folder)
In deze folder geven we u uitleg over de behandeling van uw knieschijf, die uit de kom is geweest. Wij adviseren u om deze informatie zorgvuldig te lezen.
Wat is een patella luxatie?
Patella luxatie (’uit de kom’ gaan van de knieschijf) kan ontstaan door een direct trauma (ongeval) of bij sportletsels, maar het kan ook spontaan gebeuren, zonder enige directe aanleiding.
Er zijn naast bovenstaande factoren vele andere bijdragende factoren die ook een rol spelen. Zo komt een patella luxatie het meest voor bij adolescenten. De spiergroei gaat langzamer dan de botgroei, waardoor de spieren de krachten op de knieschijf minder goed kunnen opvangen.
De patella (knieschijf) bevindt zich aan de voorzijde van de knie en zit vast aan de pees van de bovenbeenspier. De knieschijf, de bovenbeenspier en de aanhechting van de knieschijfpees op het onderbeen zorgen ervoor dat de knie gestrekt kan worden.
Aan de achterkant van de patella zit kraakbeen, dit zorgt ervoor dat de knieschijf soepel kan bewegen over het bovenbeen.
Wanneer de knieschijf luxeert, dan zal deze bijna altijd naar de buitenkant (laterale zijde) van de knie schieten. Meestal schiet de knieschijf vrij snel vanzelf weer terug naar de oorspronkelijke positie, maar soms is hier hulp bij nodig (B.V. een ambulanceverpleegkundige of in het ziekenhuis).
Tijdens de knieschijf luxatie wordt het mediale retinaculum van de patella uitgerekt.
Behandeling
Op de Spoedeisende Hulp wordt de patella teruggeplaatst (gereponeerd) en wordt er een röntgenfoto gemaakt. De behandeling begint vaak met het zogenaamde RICE protocol: Rust, IJs, Compressie (drukverband), Elevatie (omhoog houden). Dit is om de pijn en de zwelling te verminderen. Op de Spoedeisende Hulp wordt een achterspalk aangemeten. Het belast lopen met krukken is toegestaan.
Na ongeveer 1 week wordt een afspraak op de gipskamer bij de orthopeed gemaakt.
Op de gipskamer wordt gestart met behandeling van uw knie met medical tape.
Deze tape dient wekelijks vervangen te worden. Medical tape mag nat worden, dus u kunt gewoon douchen. Hierna deppend drogen, niet wrijven. Draag niet te strakke kleding, dan rolt het tape op.
Na 2 weken gaat u starten met fysiotherapie. Wij raden u aan om een fysiotherapeut te kiezen, die ervaring met de behandeling van een patellaluxatie heeft, en die de behandeling met medical tape kan voortzetten. Indien dit niet mogelijk is behoort de tape-behandeling op de gipskamer vervolgd worden.
Gedurende 6 weken mag u absoluut de knie niet overstrekken, of verder dan 90 graden buigen. U mag wel lopen. Dit kunt u op geleide van u klachten uitbreiden. In totaal duurt de behandeling 6 weken, het uitgerekte retinaculum heeft deze tijd nodig om te herstellen. Controle afspraak orthopeed vindt 6 weken na letsel plaats.
Oefeningen
Het is belangrijk dat de bovenbeenspier (quadriceps) getraind wordt zodat de patella niet meer zo gemakkelijk naar de buitenkant kan luxeren. Hieronder worden oefeningen uitgelegd die ervoor zorgen dat de gehele quadriceps en ook het deel van de spier dat aan de binnenkant van het been zit sterk wordt.
Oefening 1
Als u op de stoel of bank zit probeert u uw been gestrekt op te tillen en 10 seconden vast te houden, en weer te laten zakken. Dit doet u 10 keer achter elkaar met pauzes van 10 seconden. Deze oefening 3-4 keer per dag uitvoeren.
Oefening 2
Span uw gestrekte been aan, houd dat 2 seconden vast. Door het aanspannen wordt het deel van de quadriceps aan de binnenzijde van het been geoefend. Voer deze oefening even vaak uit als de eerste oefening.
Complicaties
Tape allergie; verwijder direct de tape en neem contact op met de gipskamer Bij opnieuw een luxatie; neem direct contact op met een arts
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de Gipskamer.
NB: Ga met vragen of klachten niet naar de huisarts of de huisartsenpost. Neem altijd contact op met het ziekenhuis.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
De gipskamer is telefonisch bereikbaar via 040-239 96 50. Buiten kantoortijden wordt u rechtstreeks doorgeschakeld naar de Spoedeisende Hulp voor evt dringende vragen
Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Spoedeisende Hulp vindt u op Spoedeisende Hulp / Huisartsenpost – Catharina Ziekenhuis.
Notities: