Verkeersdeelname bij beginnende dementie (Folder)
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Verkeersdeelname bij beginnende dementie (Folder)
Deze informatiefolder is bedoeld voor patiënten met beginnende dementie, hun naasten of betrokkenen. Het beschrijft in grote lijnen wet- en regelgeving en adviezen rondom verkeersdeelname en autorijden bij de diagnose beginnende dementie.
Bij u is zojuist, of op een eerder moment, de diagnose beginnende dementie gesteld. Deze diagnose roept vaak veel vragen op. Een aantal van de meest gestelde vragen gaat over (veilige) verkeersdeelname en of het gebruiken van gemotoriseerde voertuigen, zoals de auto, nog toegestaan is. In deze informatiefolder zetten we de volgende zaken voor u op een rij:
- Welke invloed heeft de diagnose beginnende dementie op verkeersdeelname?
- Welke wet- en regelgeving geldt rondom een diagnose beginnende dementie en de rijgeschiktheid?
- Wat zijn de adviezen vanuit het Catharina Ziekenhuis en hoe gaat alles praktisch in zijn werk?
- Welke invloed heeft de diagnose beginnende dementie op verkeersdeelname?
Bij de diagnose dementie is er achteruitgang van het denkvermogen van de patiënt. Onderdelen van het denkvermogen zijn: oriëntatie, aandacht en concentratie, geheugen en uitvoerende taken. Tijdens deelname aan het verkeer wordt er veel van een persoon verwacht. Vaak moet u in een hoog tempo verschillende keuzes maken, op meerdere gebieden tegelijkertijd, waarbij u ook rekening moet houden met andere weggebruikers. Hierbij heeft u als verkeersdeelnemer tegelijkertijd meerdere onderdelen van het denkvermogen nodig.
Bij deelname aan het verkeer bij beginnende dementie wordt alles nog complexer. Er is dan sprake van een stoornis op één of meerdere van deze onderdelen van het denkvermogen. Dit bemoeilijkt uw deelname aan het verkeer, zeker omdat de veiligheid van u en medeweggebruikers het belangrijkste blijft. Daarom is er duidelijke wet- en regelgeving gemaakt die zoveel mogelijk veiligheid verschaft.
Welke wet- en regelgeving geldt rondom een diagnose beginnende dementie en de rijgeschiktheid?
Bij het stellen van de diagnose bepaalt de arts ook de ernst van de dementie. Voor een beginnende dementie gelden er aanvullende wetten en regels. Autorijden is niet uitgesloten. Het is mogelijk om de rijgeschiktheid te laten verlengen door het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid (CBR). Hiervoor is een rijtest nodig. Deze rijtest dient, indien gewenst, door u zelf aangevraagd en betaald te worden. Het CBR bepaalt aan de hand van deze rijtest of u nog geschikt bent om te rijden, en indien dit het geval is, hoe lang het rijbewijs verlengd wordt.
Wat zijn de adviezen vanuit het Catharina Ziekenhuis en hoe gaat alles praktisch in zijn werk?
Niet meer mogen autorijden geeft een grote beperking in het leven van patiënten. Aan de andere kant is verkeersveiligheid voor u en uw medeweggebruikers ook heel belangrijk. Vanuit het Catharina Ziekenhuis houden wij ons aan de wettelijke voorschriften en willen we tegelijkertijd met u meedenken gezien dit invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.
Indien een patiënt met een beginnende dementie wil blijven autorijden, is een rijtest verplicht. Het nemen van een aantal rijlessen voorafgaand aan deze test kan bijdragen in het weer vertrouwd raken met deze situatie.
Bij het aanvragen van de rijtest dient u een eigen verklaring in te vullen. Ook vraagt het CBR om een diagnoseverklaring van een arts. Deze diagnoseverklaring kunt u bij uw arts in het Catharina Ziekenhuis aanvragen. Soms is deze diagnoseverklaring niet voldoende voor het CBR, en dient u een beoordeling door een onafhankelijke arts aan te vragen. De kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. Bij een herhaling/verlenging van de rijgeschiktheid moet deze hele procedure opnieuw worden doorlopen, en worden de kosten (voor de rijtest en de eventuele onafhankelijke arts) opnieuw in rekening gebracht.
In afwachting van de rijtest verschilt het per verzekeringsmaatschappij of u verzekerd blijft tijdens het autorijden. Vraag dit dus goed na of dit voor u het geval is!
Opleidingsziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.
Vragen
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen over verkeersdeelname bij beginnende dementie? Stel ze dan aan uw arts, verpleegkundige of neem contact op met de polikliniek Geriatrie van het Catharina Ziekenhuis op telefoonnummer 040 – 239 91 50.
Contactgegevens
Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl
Polikliniek Geriatrie
040 – 239 91 50
Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Geriatrie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/geriatrie