Robotchirurgie helpt bij complexe hersteloperaties na een gastric bypass

Het Catharina Ziekenhuis zet een innovatieve stap in de bariatrische chirurgie: robotgeassisteerde operaties. Dankzij deze techniek kunnen complexe hersteloperaties nauwkeuriger en efficiënter worden uitgevoerd.

Een bariatrische operatie, zoals een gastric bypass, is bedoeld om mensen met ernstig overgewicht te helpen afvallen. Hierbij wordt de maag verkleind en/of een omleiding naar de dunne darm gecreëerd, waardoor patiënten minder eten en hun lichaam minder calorieën opneemt. Vaak gaat dit goed, maar soms kunnen ernstige complicaties optreden, waardoor soms een hersteloperatie nodig is. Het Catharina Ziekenhuis is een groot bariatrisch centrum dat veel ervaring heeft met deze hersteloperaties. De expertise die er ook is in het Catharina Ziekenhuis op het gebied van maag en slokdarmoperaties voor kanker is hierbij van belang. 

Dit maakt het voor ons als chirurgen niet alleen efficiënter, maar het betekent ook een veiliger en preciezer resultaat voor de patiënt

Een preciezere en veiligere aanpak
Als een van de meest ervaren centra in Nederland op dit gebied is het ziekenhuis altijd op zoek naar nieuwe technologieën om deze complexe ingrepen te verbeteren. In dat licht moet je de introductie van robotgeassisteerde chirurgie zien.

“Met de robot kunnen we preciezer werken”, zegt prof. dr. Misha Luyer, gespecialiseerd chirurg. “Vooral bij lastige operaties, zoals hersteloperaties, biedt dit veel voordelen. We kunnen beter zien, makkelijker hechten en werken in kleine ruimtes in het lichaam. Dit maakt het voor ons als chirurgen niet alleen efficiënter, maar het betekent ook een veiliger en preciezer resultaat voor de patiënt.”

De Da Vinci-robot, die gebruikt wordt bij deze ingrepen, is een zogeheten master-slave-apparaat. Dit betekent dat de chirurg achter een bedieningspaneel zit en via de robotarmen zijn bewegingen uiterst nauwkeurig en zonder trillingen kan uitvoeren bij de patiënt. “De robot opereert niet zelfstandig zoals sommige mensen denken”, legt prof. dr. Luyer uit. “Het stelt ons in staat om met meer controle te werken, wat vooral bij complexe hersteloperaties een groot voordeel is.”

Misha Luyer

Een kenniscentrum voor complexe hersteloperaties

Het Catharina Ziekenhuis is al jarenlang een van de grootste centra in Nederland voor hersteloperaties na eerdere bariatrische ingrepen. Dankzij de expertise binnen de oncologische chirurgie, zoals slokdarm- en maagkankeroperaties, heeft het ziekenhuis veel ervaring met complexe reconstructies. Dit maakt dat patiënten uit heel Nederland worden doorverwezen naar het Catharina Ziekenhuis voor deze specifieke zorg.

“Bij hersteloperaties zien we verschillende uitdagingen”, zegt prof. dr. Luyer. “Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld ernstige klachten, zoals niet meer kunnen eten en (daardoor) afhankelijk zijn van sondevoeding. In die gevallen is een nieuwe operatie soms de enige optie om de kwaliteit van leven te verbeteren.”

Intensieve training voor precisie en controle

De robot werd in eerste instantie gebruikt voor complexe oncologische operaties zoals alvleesklieroperaties en endeldarmoperaties. Om met de robot te kunnen werken, moest prof. dr. Luyer een intensief trainingsprogramma doorlopen. “Ik heb 40 tot 50 uur achter de console (bedieningspaneel, red.) gezeten om de machine te leren kennen, met allerlei simulaties waarbij ik een efficiëntie van 95% of hoger moest behalen. Denk aan het verschuiven van blokjes en het nauwkeurig plaatsen van een naald. Daarnaast heb ik nog eens 20 tot 30 uur geoefend op kunstweefsel voordat ik de eerste echte ingreep mocht uitvoeren. Het is een proces waarin je jezelf steeds verder verfijnt en traint in precisie.”

De overgang naar robotgeassisteerde chirurgie betekent niet dat alle bariatrische operaties voortaan met de robot worden uitgevoerd. “De standaard gastric bypass of sleeve operatie blijft grotendeels een kijkoperatie”, benadrukt prof. dr. Luyer. “De robot wordt ingezet bij de complexere hersteloperaties, waar de grenzen van de conventionele methode worden bereikt.”

Een operatie met de Da Vinci-robot.
Een operatie met de Da Vinci-robot. Foto: Catharina Ziekenhuis

De toekomst van bariatrische chirurgie

De eerste ingrepen met de robot zijn inmiddels succesvol uitgevoerd. Patiënten profiteren van een meer gecontroleerde en mogelijk minder belastende ingreep, en chirurgen kunnen met meer precisie werken. “Vergelijk het met autorijden in een moderne auto met hulpsystemen”, zegt prof. dr. Luyer. “Je kon al rijden, maar met de nieuwste technologie gaat het comfortabeler en veiliger.”


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden