Telegraaf: ‘Schermpje dicht aangeboren gaatje in het hart’

Een ’parapluutje’ dat na een beroerte in het hart wordt aangebracht, kan de kans op een nieuwe beroerte enorm verkleinen. Het dicht een aangeboren gaatje in het hart. Vooral jonge en gezonde mensen die een beroerte krijgen, blijken erbij gebaat. De nu 39-jarige Evrim Onur Ari kreeg vorig jaar een beroerte. Na onderzoek bleek ook hij een gaatje in zijn hart te hebben.

Bron: De Telegraaf, donderdag 18 juni 2020 / geschreven door Arianne Mantel

Evrim Onur Ari is een heel sportieve man. Hij loopt marathons, skiet en zwemt. „Op de dag dat ik de beroerte kreeg, had ik in de ochtend nog twaalf kilometer hardgelopen en ging ik op de fiets naar het werk. Ik werkte toen bij VDLETG. Plotseling gebeurde er iets raars, met mijn  linkeroog kon ik bijna niets zien. Vervolgens raakte de hele linkerkant verlamd. Ik  had niet echt pijn. Een collega van mij zag meteen dat het een beroerte was en belde de ambulance.”

In het Catharina Ziekenhuis werd een ct-scan gemaakt en kreeg Evrim bloedverdunners. Op descan was inderdaad te zien dat er een beroerte was geweest. „Maar ik paste niet echt in het beeld dat ze hadden van mensen die risico lopen op een beroerte. Mijn cholesterol is goed, ik heb geen obesitas, de bloeddruk is goed. Dat maakte me onzeker; ik was bijna dood geweest. Wat was de oorzaak?” Na een aantal onderzoeken bleek Evrim een aangeboren gaatje in het hart te hebben. „In het ziekenhuis vertelden ze mij dat het beter zou zijn om het gaatje te dichten,
zodat er minder kans is op een nieuwe beroerte. Nou, dat liet ik me geen twee keer vertellen.”

De zogeheten PFO-sluiting (Patent Foramen Ovale) zorgt ervoor dat een gaatje tussen de twee hartboezems dicht gaat. Dat gaatje is minder bijzonder dan het lijkt. „Normaal sluit het zich vanzelf bij de geboorte, maar bij een derde van de mensen gebeurt dat niet. Dit hoeft geen probleem op te leveren, maar bij jonge mensen onder de zestig jaar die een beroerte krijgen is dit gaatje soms de oorzaak. Als we geen andere oorzaak voor de beroerte vinden, dan kunnen we het PFO bij deze patiënten dichten. En dan is de kans dat ze nog een keer een beroerte krijgen, heel klein”, vertelt interventiecardioloog Pieter-Jan Palmers van het Catharina Ziekenhuis.

Jong

Juist als de patiënt jong en fit is, is het belangrijk om deze oorzaak aan te pakken, stelt Palmers. „Normaal gesproken is de kans op een nieuwe beroerte bij deze patiëntengroep ongeveer een procent per jaar. Mensen onder de zestig jaar hebben nog tientallen jaren voor zich. Zij voelen zich na de eerste beroerte vaak extra onzeker omdat niet duidelijk is waardoor het komt. Bij ouderen zijn er vaak factoren als diabetes die bijdragen aan de kans op een beroerte en is de oorzaak beter te duiden. Wij voeren in het Catharina Hart- en Vaatcentrum deze operatie sinds een jaar als enige ziekenhuis in de regio uit. We hopen dat cardiologen, neurologen, huisartsen en verpleegkundig specialisten vaker doorverwijzen.”

Voor Evrim is de operatie prima verlopen. „Die werd op 27 november 2019 uitgevoerd en in de kerstvakantie – slechts een paar weken later – was ik alweer met mijn dochter aan het skiën. Ik wil mensen met mijn verhaal bewust laten worden dat deze behandeling er is, want daarover heerst nog veel onbekendheid.”

Lees hier het artikel in De Telegraaf.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden