Trauma Centrum: whipple operatie bij alvleesklierkanker

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. In de aflevering van vanavond voert chirurg dr. Ignace de Hingh een whipple operatie uit bij een patiënt met alvleesklierkanker.

“Een aantal jaren geleden besloten we om de zorg rond alvleesklierchirurgie anders te organiseren. Een alvleesklieroperatie is namelijk complex en de nazorg is heel belangrijk. Van alle patiënten die deze operatie ondergaan, krijgt 30 tot 40 procent complicaties. De chirurg moet dus veel ervaring hebben om de operatie goed uit te voeren. In Nederland is de ingreep inmiddels overal gecentraliseerd. Dat wil zeggen dat de operatie door een beperkt aantal ziekenhuizen mag worden gedaan”, aldus dr. Ignace de Hingh.

Kijkoperatie

Omdat alvleesklierkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt, zijn de vooruitzichten in de regel niet heel gunstig. Maar wat is alvleesklierkanker? “Dat is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Een dun, langgerekt orgaan dat heel diep in de bovenbuik ligt. Vaak, maar niet altijd, veroorzaakt een tumor in de alvleesklier pas symptomen wanneer hij in een vergevorderd stadium is. De meest voorkomende soort alvleesklierkanker is kanker die ontstaat in de afvoerkanaaltjes van de alvleesklier, een zogenoemd adenocarcinoom. Een adenocarcinoom is een kwaadaardige tumor die gevormd wordt uit klierweefsel. In twee derde deel van de gevallen ontstaat deze tumor in de kop van de alvleesklier. Dan voeren we een zogenaamde whipple operatie uit zoals bij de patiënt in het televisieprogramma Trauma Centrum. We hebben de tumor met succes verwijderd”, legt De Hingh uit.

Multidisciplinair team

In het Catharina Ziekenhuis werkt een zeer gespecialiseerd multidisciplinair team, dat veel ervaring heeft met alvleesklierkanker. In Nederland is afgesproken dat de chirurgische behandeling van alvleesklierkanker alleen in ziekenhuizen gebeurt die minimaal twintig operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis heeft afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor alvleesklierkanker uit te voeren en mede daardoor worden er hier meer dan veertig per jaar verricht. Hiermee behoort het Catharina Ziekenhuis tot de grootste centra in Nederland. “We hebben de hele zorgverlening rondom de patiënt anders georganiseerd. Zowel vóór als na de operatie werken chirurgen, radiologen, medisch oncologen en maag- darm- leverartsen intensief samen”, benadrukt De Hingh, “want samen kun je als ziekenhuis blijven innoveren om de beste zorg te blijven bieden.” 


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden