Wat is alvleesklierkanker? 

Alvleesklierkanker (pancreaskanker) is een kwaadaardige tumor in de alvleesklier. Dat is een dun langgerekt orgaan, heel diep in de bovenbuik. Vaak – maar niet altijd – veroorzaakt een tumor in de alvleesklier pas symptomen wanneer deze in een vergevorderd stadium is. Als het mogelijk is, verwijderen we de tumor via een operatie, eventueel in combinatie met bestraling of chemotherapie.

Het Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in alvleesklierkanker

 • Ons ziekenhuis is een expertcentrum op het gebied van alvleesklierkanker. U kunt hier op korte termijn terecht, vaak binnen een week. Ook als u uw diagnose in een ander ziekenhuis kreeg of als u op zoek bent naar een second opinion.
 • Al uw behandelingen vinden plaats op dezelfde locatie. Uw zorgverleners kunnen daardoor eenvoudig met elkaar overleggen over uw behandeling.
 • Onze specialisten maken gebruik van de nieuwste technieken. Zo zijn we 1 van de 8 centra in Nederland die opereren via robotchirurgie. Het voordeel daarvan is dat we geen grote wond hoeven te maken tijdens de operatie.
 • We doen veel onderzoek naar behandelmogelijkheden van alvleesklierkanker, bijvoorbeeld door de inzet van kunstmatige intelligentie.
 • Onze specialisten doen mee aan het deltaplan alvleesklierkanker. Dit onderzoek heeft als doel het wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker te versnellen.

Korte wachttijd: ook bij doorverwijzing vanuit ander ziekenhuis

Een groot deel van onze patiënten met alvleesklierkanker wordt doorverwezen vanuit andere ziekenhuizen. Patiënten die naar ons ziekenhuis komen, kunnen meestal binnen een week terecht. Onze artsen bekijken van tevoren uw dossier en bespreken uw situatie in het multidisciplinair team.

Zorgpad

De diagnose, onderzoeken naar en behandeling van alvleesklierkanker bestaan uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad alvleesklierkanker horen.

 • De klachten of symptomen bij alvleesklierkanker kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van de plek van de tumor. Mogelijke symptomen zijn:

  • pijn in de bovenbuik of rug
  • gewichtsverlies en verlies van eetlust
  • geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
  • misselijkheid en braken
  • veranderingen in de ontlasting, zoals diarree of constipatie
  • onverklaarbare bloedsuikerschommelingen of diabetes
  • bij een galwegafsluiting kunnen ook klachten ontstaan zoals jeuk, donkere urine en lichte, stopverfkleurige (lichtgrijze) ontlasting
 • Om de diagnose alvleesklierkanker te stellen, doen onze specialisten een aantal onderzoeken. Na de diagnose start uw behandeling zo snel mogelijk.

  Onderzoeken

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten van meerdere ziekenhuizen samenkomen om uw persoonlijk behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme nemen ze daarbij mee.

  Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • Er zijn verschillende manieren om alvleesklierkanker te behandelen. De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, de plaats en de grootte van de tumor en uw lichamelijke conditie.
  Alvleesklierkanker behandelen we meestal met een combinatie van een operatie en chemotherapie en/of bestraling.

 • Een palliatieve behandeling is een behandeling die u niet geneest, maar wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen. Bij 3 van de 4 patiënten met alvleesklierkanker is de ziekte op het moment van de diagnose al in een gevorderd stadium. Dat wil zeggen dat de tumor is doorgegroeid in uw omliggende bloedvaten en/of organen of dat er uitzaaiingen zijn op een andere plek in uw lichaam. Genezing is dan niet meer mogelijk. Afhankelijk van uw lichamelijke conditie komt u in aanmerking voor chemotherapie. Het doel van deze behandeling is de ziekte zoveel mogelijk af te remmen en de klachten zoveel mogelijk te verminderen. 

 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. In ons ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp, fysiotherapie of palliatieve zorg. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw vaste aanspreekpunt kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

  Voeding bij alvleesklierkanker

  Door de tumor is de vertering van voedsel vaak niet goed als u alvleesklierkanker heeft. Bij sommige klachten krijgt u medicijnen om de vertering beter te laten gaan. Ook spreekt u met een diëtist over de mogelijkheden om goed te kunnen eten en drinken.

Samenwerking in de regio

Wekelijks bespreken de artsen uit de 6 ziekenhuizen in de regio alle patiënten met alvleesklierkanker in een zogenoemd multidisciplinair overleg (MDO). Het gaat – naast het Catharina Ziekenhuis – om het Anna Ziekenhuis, Bernhoven, Elkerliek, Máxima MC en SJG Weert.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Om de week hebben onze artsen een expertise multidisciplinair overleg met het Universitair Medisch Centrum Amsterdam (UMC) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Hierbij bespreken de specialisten van deze topcentra elkaars patiënten en ingewikkelde ziektebeelden.
Daarnaast werken onze specialisten op het gebied van alvleesklierkanker nauw samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG).
Door deze samenwerkingen werken we aan topkwaliteit zorg; binnen en buiten de regio.

Wetenschappelijk onderzoek alvleesklierkanker 

Onderzoekers binnen het Catharina Ziekenhuis voeren steeds onderzoek uit naar verschillende vormen van kanker. Dit geldt ook voor alvleesklierkanker. We behandelen dan ook regelmatig patiënten in studieverband. Ook kunnen patiënten meedoen aan trials (wetenschappelijke studies). Informeer hiernaar bij uw behandelend arts of uw casemanager.

Ons ziekenhuis doet mee aan het deltaplan alvleesklierkanker. Dit onderzoek heeft als doel het wetenschappelijk onderzoek naar alvleesklierkanker te versnellen.

Onderzoek naar inzet kunstmatige intelligentie bij alvleesklierkanker

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt veel mogelijkheden voor de verdere verbetering van kankeronderzoek, het stellen van diagnoses en de behandeling van patiënten.

Bij alvleesklierkanker zijn beelden belangrijk bij de diagnose en de behandeling. Het gaat bijvoorbeeld om echo’s, CT-scans en MRI-scans. Kunstmatige intelligentie (AI) kan in de toekomst helpen om nog nauwkeurigere beelden te maken en tumoren eerder op te sporen. TU/e, Philips en het Catharina Ziekenhuis werken daarom samen aan een onderzoek hiernaar, onder de naam Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC).

Het doel van e/MTIC is het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie voor het opsporen en verwijderen van tumoren in de alvleesklier en het voorspellen hoe de tumor reageert op behandeling. De onderzoekers willen kunstmatige intelligentie in de toekomst gebruiken om alvleesklierkanker eerder te ontdekken en patiënten beter te behandelen. Ook wordt onderzocht hoe 3D-technieken kunnen helpen bij ingewikkelde alvleesklieroperaties.

Meer informatie over alvleesklierkanker

Veelgestelde vragen

 • Risicofactoren voor alvleesklierkanker zijn onder meer roken, obesitas, diabetes, chronische ontsteking van de alvleesklier en erfelijkheid. Dit laatste geldt voor een klein deel van de patiënten. Het hebben van een of meer van deze risicofactoren betekent niet dat iemand zeker alvleesklierkanker gaat ontwikkelen. Het kan het risico op de ziekte verhogen.

 • De kans op genezing is bij alvleesklierkanker niet groot. Dit komt omdat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. De vijfjaarsoverlevingskans hangt af van het stadium van de ziekte op het moment van diagnose, maar is over het algemeen laag.

 • Alvleesklierkanker kan worden ingedeeld in stadia op basis van de grootte van de tumor en de mate waarin de kanker zich heeft verspreid.   

  • Stadium 1: De tumor zit alleen in de alvleesklier.
  • Stadium 2a: De tumor is groter dan 4 cm. Er zijn geen uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de alvleesklier.
  • Stadium 2b: Er zijn 1 tot 3 uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de alvleesklier.
  • Stadium 3: Er zijn uitzaaiingen in meer dan 4 lymfeklieren in de buurt van de alvleesklier. Óf de kanker zit in de bloedvaten rondom de tumor.
  • Stadium 4: De alvleesklierkanker is uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam.
 • Bij alvleesklierkanker gaat het bijna altijd om een adenocarcinoom. Dat betekent dat de tumor in de afvoerbuisjes is ontstaan. Een adenocarcinoom kan overal in de alvleesklier ontstaan, maar zit meestal in de kop van de alvleesklier. Er zijn ook andere soorten kanker mogelijk in de alvleesklier.   


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden