Twee operaties Hartweek live te volgen via websites AD

Ruim 800 verpleegkundigen en specialisten uit het hele land komen van maandag 5 tot en met donderdag 8 november naar het Catharina Ziekenhuis voor de twaalfde Hartweek. Een week waarin ze zich laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cardiologie en cardiothoracale chirurgie. Het doel is dan ook om kennis en ervaring te delen, elkaar te informeren en te inspireren en mét en van elkaar leren.

Tijdens de Hartweek worden er op woensdag twee procedures uitgevoerd om kransslagadervernauwingen te behandelen. Patiënten die één of twee vernauwingen hebben, worden meestal gedotterd. Als drie kransslagaders vernauwd zijn, krijgt de patiënt een bypassoperatie. In de ochtend – rond 10.45 uur – wordt er gedotterd met een FFR-meting, in de middag – rond 14.00 uur – staat de openhartoperatie op het programma. Beide procedures zijn live te volgen via onder meer AD.nl en ED.nl en via het Facebook-kanaal van het Catharina Ziekenhuis.

De mogelijkheid bestaat om vragen te stellen tijdens beide procedures via WhatsApp op telefoonnummer 06 – 17 50 81 00. Een aantal binnengekomen vragen zal tijdens de live-operatie worden beantwoord).

Bekijk hier de live stream van de FFR-meting terug via ons Facebook kanaal

 

FFR-meting

FFR is een afkorting van Fractional Flow Reserve. Met een FFR-meting kunnen hartspecialisten tijdens een dotterbehandeling de bloeddruk voor en achter de vernauwingen in de kransslagader meten. Op deze manier kan er onderscheid gemaakt worden tussen onschuldige en potentieel gevaarlijke vernauwingen. “Inmiddels wordt deze in het Catharina Ziekenhuis ontwikkelde FFR-meting wereldwijd toegepast in alle grote hartcentra en heeft de procedure ervoor gezorgd dat er minder stents nodig zijn, dat de behandeling goedkoper is en dat de ziekenhuisopname korter is geworden. Nog belangrijker; hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen”, aldus cardioloog dr. Pim Tonino.

 

Bypassoperatie

Als drie kransslagaders vernauwd zijn, krijgt de patiënt een bypassoperatie. “We maken dan als het ware een omleiding. De hartchirurg plaatst een stukje ader of slagader voorbij een of meerdere vernauwingen van de kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route”, aldus hartchirurg dr. Bart van Straten.

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een nationaal en internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum. Specialisten van het ziekenhuis voeren ruim 3000 dotterbehandelingen op jaarbasis uit en 1000 bypassoperaties.

De operaties zijn ook te volgen via de website van het ziekenhuis: www.catharinaziekenhuis.nl/live-operaties.

 

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden