De zorgtoppers van 2024: Nel, Marjon & Carlo

In het Catharina Ziekenhuis wemelt het van de zorgtoppers. Collega’s die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor onze patiënten. Elk jaar zetten we drie zorgtoppers extra in het zonnetje tijdens de Dag van de Zorg, de verjaardag van de moeder aller verpleegkundigen: Florence Nightingale. Dit jaar werden Nel Maessen (SEH-verpleegkundige), Marjon Verschuren (IC- en Cardiac Care-verpleegkundige) en Carlo Leijten (Verzorgende IG Neurologie) door hun collega’s verkozen tot Zorgtopper 2024. Wie zijn zij?

Nel Maesen, Marjon Verschuren en Carlo Leijten zijn de zorgtoppers van 2024 van het Catharina Ziekenhuis

Geen dag hetzelfde

Nel Maesen werkt al 44 jaar in het Catharina Ziekenhuis en gaat eind van dit jaar met pensioen. “Hier op de spoedeisende hulp is geen dag hetzelfde en dat maakt mijn werk ontzettend leuk”, zegt de verpleegkundige. “Je weet nooit wat de dag brengt. Je weet niet waarmee je begint en je weet niet waar het ophoudt. Dat maakt het boeiend. We hebben patiënten in allerlei categorieën, jong en oud en allemaal komen ze voor iets anders. Bovendien heb ik heel veel leuke collega’s.”

Dat ze gekozen is als zorgtopper, vindt ze bijzonder eervol. “Maar zo in de belangstelling staan vind ik verschrikkelijk. Ik vind het eigenlijk veel mooier als patiënten goed geholpen zijn en ze weer naar huis of naar een andere afdeling kunnen.”

Bij een glimlach weet je: ik heb het voor elkaar gekregen

“De acute zorg vind ik leuk. Er moet een beetje spanning bij zitten”, zegt Marjon Verschuren, IC en Cardiac Care-verpleegkundige. Ze werkt al ruim 34 jaar in het ziekenhuis.  “Dat ik op twee afdelingen werk, maakt het afwisselend. Die combinatie vind ik heel fijn.”

Waar ze het meest blij van wordt? “Van een patiënt van wie je een glimlach terugkrijgt, ook als die nog lang niet opgeknapt is. Ze hoeven van mij echt niet allemaal dankjewel te zeggen, maar als iemand een keer naar me glimlacht dan denk ik ‘ik heb het toch maar mooi voor elkaar gekregen’.”

Aan saamhorigheid en teamwork hecht ze erg veel waarde. “Dat zorgt ervoor dat je het lang volhoudt. Je maakt samen met je collega’s en met patiënten heel veel mee. Ook minder mooie dingen.” Alsof het nog niet druk genoeg was om op twee afdelingen te werken, is ze ook nog mentor voor collega’s. “Daar geniet ik ook echt van. Mensen opleiden voor de toekomst. Daar haal ik veel plezier uit.”

Dag niet gelachen, dag niet geleefd, geldt ook voor patiënten

“Op een verpleegafdeling weet je nooit precies wat je achter de deur bij de patiënt aantreft. Die patiënten zijn mijn mensen, daar doe ik alles voor, zodat ze herstellen en weer lekker naar huis kunnen”, zegt Carlo Leijten, verzorgende IG Neurologie. “Dat ik bij de laatste zes zat, vond ik al heel bijzonder en is echt een prachtige waardering. Dat het juist mijn collega’s zijn die stemmen, maakt me echt heel trots.”

Een patiënt noemde hem lang geleden eens de cliniclown van de afdeling. “Ik ben hartstikke positief en optimistisch en ik probeer de patiënten altijd te laten lachen. Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd geldt niet alleen voor mezelf, maar eigenlijk ook voor al mijn patiënten”, zegt Leijten, die vorige week 25 jaar in dienst was. “En dat feestje komt binnenkort. Want ook de gezelligheid met collega’s is heel belangrijk.”