Wat buitenlandse collega’s leerden tijdens de Experience Day in ons ziekenhuis

Internationale zorgprofessionals bezochten ons ziekenhuis tijdens de Experience Day: ‘Ik neem dit mee terug naar Noorwegen.’ 

Noorwegen, Zweden, Schotland, Australië, Singapore. En dit was nog maar een greep uit de landen die woensdag vertegenwoordigd waren in het Catharina Ziekenhuis. Waarom al deze mensen uit diverse hoeken van de wereld er waren? Ze namen deel aan de Experience Day, een vast onderdeel voorafgaand aan het International Forum on Quality and Safety in Healthcare. Dat congres vindt deze donderdag en vrijdag plaats in Utrecht en trekt duizenden zorgprofessionals van over de hele wereld. Tijdens de Experience Day kunnen deelnemers een kijkje nemen in de keuken van Nederlandse zorginstellingen. Het Catharina Ziekenhuis was dit jaar een van de gastlocaties. Enkele tientallen collega-zorgprofessionals bezochten Eindhoven om te zien hoe er dagelijks gewerkt wordt aan kwaliteit, veiligheid en innovatie in de zorg.

Door simpelweg het uitwisselen van ervaringen wordt de zorg – met cijfers – bewezen beter.

Geen geheimen

Nardo van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur, heette alle aanwezigen welkom en legde hen uit in wat voor ziekenhuis zij waren. En in wat voor regio. “We nemen enerzijds de rol van stadsziekenhuis in, maar bieden ook hoogcomplexe zorg op het gebied van oncologie en hart- en vaatziekten. Dit ziekenhuis is gelegen in de Brainportregio met Philips en ASML waardoor we stapsgewijs allerlei technologische en sociale innovaties kunnen introduceren. Maar het is ook een regio met extra groei ten opzichte van de rest van Nederland, waardoor intensief samenwerken met collega-ziekenhuizen een must is. Net zoals deelnames aan samenwerkingsverbanden als Santeon* en e/MTIC**. We willen de zorg toekomstbestendig maken. Geen deur is gesloten voor jullie deze dag, er zijn geen geheimen en jullie mogen alles vragen.”

Daar bleek geen woord aan gelogen, al kun je in een dag natuurlijk niet alles zien. Vier sprekers en vijf rondleidingen op diverse afdelingen gaven wel een goed beeld van het Catharina Ziekenhuis. Oncologisch chirurg Grard Nieuwenhuijzen, gespecialiseerd in het maag-darmstelsel, legde nadruk op betere gezondheidsuitkomsten in Nederland door het onderling delen van data met elkaar. “Sinds 2017 komen we jaarlijks bij elkaar en praten we met elkaar over hoe ingrepen beter kunnen. Door simpelweg het uitwisselen van ervaringen wordt de zorg – met cijfers – bewezen beter.”

Anesthesioloog Arthur Bouwman vertelde over AI in de zorg en technologische innovaties zoals de Healthdot, een slimme pleister die onder meer ademhalingsfrequentie en hartslag meet. Daardoor kunnen patiënten eerder naar huis (en is hun bed beschikbaar voor anderen), maar behouden zij hun gevoel van veiligheid doordat zij constant gemonitord worden.

Het zorgpad wordt kritisch onder de loep genomen. En het is zeer cruciaal dat dit vanuit de werkvloer komt

De basis voor continue verbeteringen

Dennis van Veghel hield zijn publiek voor wat waardegedreven zorg in de praktijk betekent in het Catharina Ziekenhuis. Het is een benadering die de kwaliteit van zorg meet aan de hand van de uitkomsten die er écht toe doen voor onze patiënten. We meten en streven naar verbeteringen op belangrijke gebieden, zoals kwaliteit van leven, overleving, opnameduur, pijnervaring, complicaties en heropnames. “Dit doen we voor twintig verschillende aandoeningen. Het zorgpad wordt kritisch onder de loep genomen. En het is zeer cruciaal dat dit vanuit de werkvloer komt.”

Santeon-directeur Pieter de Bey vertelde hoe niet alleen het Catharina Ziekenhuis, maar ook de andere zes ziekenhuizen op deze manier de zorg vernieuwen. “We vergelijken uitkomsten en analyseren praktijkvariaties. Dat is de basis voor continue verbeteringen.”

De rondleidingen voerden langs cardiologie, verloskunde, het zorgpad COPD, het algemeen klinisch laboratorium en de apotheek. Ook maakten de deelnemers kennis met de innovatieve RTDC-methodiek (Real-Time Demand and Capacity Management), die helpt om de doorstroom van patiënten beter te organiseren. De deelnemers deden volop inspiratie op. Zo werd het zorgpad COPD “een eye-opener” genoemd, en omschreven bezoekers de aanpak van RTDC als “een positief verhaal met mooie uitkomsten, doordat verpleegkundigen meer zeggenschap krijgen”. Ook de afdeling cardiologie maakte indruk. “The hartlounge*** was amazing”, schreef een van de deelnemers in de evaluatie.

Na afloop stapte de groep op de bus naar Utrecht, om daar nog verder geïnspireerd te raken en rake observaties mee terug te nemen naar eigen land.

*Santeon is een samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen verspreid door heel Nederland. Het doel: door van elkaar te leren, continu te vernieuwen en verbeteren de zorg te verbeteren. Lees hier meer.
**e/MTIC is het samenwerkingsverband tussen Technische Universiteit Eindhoven, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Kempenhaeghe Epilepsie- en Slaapcentrum en Philips om innovaties naar de klinische praktijk te versnellen.
***De hartlounge is een patiëntvriendelijke omgeving waar patiënten en hun familie voor en na hun behandeling in alle rust kunnen verblijven

Nardo van der Meer, voorzitter Raad van Bestuur, heet alle internationale gasten welkom. Foto’s: Bas Smits/Catharina Ziekenhuis
Teamleider Evy van de Ven vertelt over samenwerking in de regio met betrekking tot verloskunde.
Dennis van Veghel legt uit wat waardegedreven zorg in de praktijk in het Catharina Ziekenhuis betekent.
Arthur Bouwman bespreekt alle voordelen van de healthdot.
Pieter de Bey sprak boeiende woorden over de samenwerking tussen de zeven Santeon-ziekenhuizen.
Grard Nieuwenhuijzen zette helder uiteen waarom transparantie tussen zorgprofessionals zo belangrijk is.


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden