Zullen we het er maar gewoon eens een keer over hebben

Ongewild urine- en ontlastingverlies is een veelgehoorde klacht die vaak voor lief wordt genomen omdat veel mensen geen hulp zoeken uit schaamte. Verpleegkundig specialist urologie Lisette van de Bilt vindt het jammer dat dit probleem nog altijd in een verdomhoekje zit. “Zeker omdat er wel degelijk oplossingen zijn.”

Incontinentie, verlies van urine of ontlasting, kan verschillende oorzaken hebben. “En het zijn zeker niet alleen vrouwen die hier last van hebben. Een miljoen Nederlanders heeft problemen met het ophouden van urine en ontlasting. Maar dit is waarschijnlijk slechts een druppel op de gloeiende plaat. We weten het niet omdat veel mensen zwijgen”, vertelt Van de Bilt.

Vertekend beeld

Het beeld over incontinentie is volgens de verpleegkundig specialist vertekend. “Het zijn niet alleen vrouwen die klachten krijgen na de bevalling of oudere mannen die een luier om moeten of oudere vrouwen met van die grote verbanden. Ook mannen met prostaatkanker waarvan de prostaat wordt verwijderd, krijgen er standaard mee te maken. Tegen hen zeggen we voor de operatie letterlijk; ‘u gaat droog het ziekenhuis in, maar u komt er kletsnat uit’. Het is belangrijk dat het onderwerp incontinentie uit de taboesfeer wordt gehaald. Maar zo lang wij onze kinderen op jonge leeftijd al leren dat plas en poep vies is, blijft de schaamte hierover bestaan”, legt Van den Bilt uit.

Schrijnende verhalen

Ze vindt het vooral jammer, zeker omdat er tegenwoordig veel oplossingen zijn. “Ik vind het  doodzonde dat mensen hier vaak jaren mee lopen. Ik hoor zoveel schrijnende verhalen. Er zijn mensen die niet meer naar het theater gaan of alleen maar de deur uit gaan als ze zeker weten dat er toiletten op de route liggen. Zij leven letterlijk rondom een wc. Ook zijn er mensen die in een sociaal isolement terechtkomen of die bijvoorbeeld geen seksuele relatie aangaan omdat ze incontinent zijn”, benadrukt ze.

Oplossingen

Ze vervolgt: “We kunnen anno 2018 zoveel doen om het draaglijk te maken, te verbeteren of zelfs te doen verdwijnen. Mensen met een overactieve blaas kunnen bijvoorbeeld kiezen voor botox-injecties. Maar we leren mensen ook zichzelf te katheteriseren. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren maar ook neurostimulatie behoort tot de mogelijkheden. Bij neurostimulatie wordt een klein apparaatje bij het heiligbeen geplaatst die de zenuwen rond de blaas en darmen met stroomstootjes stimuleert”, somt ze op. “Maar ook simpele oplossingen als het gebruik van incontinentiemateriaal geeft verlichting en kan iemand meer zekerheid geven. Wat dat betreft heeft de tijd écht niet stil gestaan.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden