Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een niet besmettelijke chronische erfelijke huidaandoening. Er ontwikkelen zich jeukende, rode huidafwijkingen soms met korstjes. De ziekte komt veel voor. Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Dat betekent dat gevoeligheid en aanleg voor bepaalde stoffen een rol kan spelen.

Symptomen

Het belangrijkste kenmerk van CE is een gevoelige, droge jeukende huid. Prikkels die voor een gezonde huid geen probleem zijn, zorgen bij een huid met de aanleg voor CE voor eczeemklachten. Ook is de huid
slecht in staat om vocht vast te houden. De droge huid die hierdoor ontstaat, gaat vaak gepaard met kloofjes en kan ruw, schilferig en strak aanvoelen.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van CE is de erfelijke aanleg. Maar ook niet erfelijke factoren zoals stress, het klimaat, hormonen en allergische factoren kunnen een rol spelen. De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is niet bekend. CE komt het meeste voor bij jonge kinderen. Vaak, maar niet altijd, verdwijnt de aandoening vóór het bereiken van de volwassen leeftijd.

Behandeling

Zelfzorg speelt een grote rol in de behandeling van CE. Het is belangrijk een aantal prikkels te vermijden die het eczeem erger kunnen maken. Verder is een goede huidverzorging van belang. De dermatoloog schrijft in eerste instantie vaak neutrale, vette crèmes en zalven voor. Als deze niet voldoende werken, kan worden uitgeweken naar zalven waar medicijnen inzitten. Hormoonzalven (zalven waar corticosteroïd in zit) verminderen de ontstekingsreacties in de huid en gaan jeuk en schilfering tegen. Vaak helpt een corticosteroïd goed bij constitutioneel eczeem. Bij bacteriële infecties van de huid wordt een antibiotica kuur voorgeschreven.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden