Gebroken heup

Heeft u uw heup gebroken? Dan wordt u zo snel mogelijk geopereerd. Een heup kan op verschillende manieren breken én kan op verschillende manieren worden geopereerd. 

Een gebroken heup komt regelmatig voor bij oudere mensen. Zij vallen meestal in of rondom hun eigen huis. De heup kan op verschillende manieren breken. De meest voorkomende heupfracturen zijn:

  • Breuk in de hals van het bovenbeen (collumfractuur). Hierbij ontstaat de breuk in het bovenste gedeelte van het dijbeen, ongeveer 2,5 tot 5 cm van de heupkop af. Deze breuk ligt binnen het heupkapsel. Hierdoor kan de bloedvoorziening naar de afgebroken kop in gevaar komen, waardoor deze kan afsterven.
  • Breuk in de bredere bovenste deel van het bovenbeen (pertrochantere fractuur). Deze breuk bestaat vaak uit meerdere delen en is dus minder stabiel en stevig. De kans op problemen met de bloedvoorziening is echter veel kleiner dan bij een breuk in de hals van het bovenbeen.
  • Breuk ónder dit bredere bovenste deel (subtrochantere fractuur). Deze komen minder vaak voor.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een val bij oudere mensen: iemand ziet een stoepje over het hoofd, glijdt uit over een matje of valt vanwege duizeligheidsklachten. Daarnaast heeft osteoporose (botontkalking) een negatieve invloed. Soms kan een botuitzaaiing van kanker in het bovenbeen ertoe leiden dat de heup gemakkelijk(er) breekt.

Symptomen

Na een val is er veel pijn. Het is meestal niet mogelijk om te lopen of te staan op het aangedane been. Vaak ligt het been naar buiten gedraaid en lijkt het korter.

Behandeling

Bij een gebroken heup is het belangrijk om snel te behandelen. U heeft de beste kans op herstel en de minste kans op complicaties als u zo snel mogelijk weer uit het bed kunt. Daarom kiezen we bijna altijd voor een operatie om de gebroken heup te repareren of om een kunstheup (heupprothese) te plaatsen. Ook als uw conditie slecht is. Alleen als de operatie teveel directe gezondheidsrisico’s met zich meebrengt of als u een sterke doodswens heeft (geuit), kan de keuze zijn om niet te opereren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden