Nierstenen

Vermoedt u of uw arts dat u nierstenen heeft? Dan is het fijn als u snel weet wat er precies aan de hand is. Dat kan in het Catharina Ziekenhuis met onderzoek en diagnose op één dag. Dit verkorte traject heet de Niersteenstraat. Als de uroloog bij het onderzoek inderdaad nierstenen vindt, kan hij vaak binnen enkele dagen de behandeling starten. Als de behandeling een operatie is, dan plannen we die zo snel mogelijk in.

Onderzoek bij nierstenen

Nierstenen plast u meestal vanzelf uit. Als u last blijft houden van de steen en pijnstillers werken niet, dan verwijst de huisarts u naar het ziekenhuis.

Programma Niersteenstraat

In de ochtend bespreken we met u wat er gaat gebeuren. We doen bloed- en urineonderzoek. Daarna volgt een echo-onderzoek en een röntgenfoto. Zo bepalen we nauwkeurig de grootte van de niersteen en de locatie ervan. In de loop van de ochtend krijgt u de uitslagen van de onderzoeken. We bespreken met u mogelijke behandelingen. Als een operatie noodzakelijk is, plannen we deze zo snel mogelijk voor u in.

Veelgestelde vragen

  • Nierstenen worden veroorzaakt door een ophoping van afvalstoffen in de urine. U kunt het risico op nierstenen verkleinen door voldoende water te drinken en uw zoutinname te beperken.

  • Nierstenen zijn harde stukjes materiaal die zich vormen in de nieren wanneer er te veel afvalstoffen in de urine zitten.

    De symptomen van nierstenen zijn onder andere hevige pijn in de rug of zij, misselijkheid en braken, bloed in de urine en pijn bij het plassen.

  • Nierstenen kunnen erg pijnlijk zijn, maar zijn over het algemeen niet gevaarlijk. In sommige gevallen kunnen ze echter leiden tot infecties of andere complicaties.

  • Nierstenen kunnen vanzelf uitgeplast worden. Als je last blijft houden van de steen en pijnstillers niet werken, dan verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden