Ontsteking lange bicepspees

Heeft u pijn in uw schouder? Heeft u pijn bij het bewegen of heffen van de (onder)arm of schouder? Heeft u pijn aan de voorzijde van de schouder? Mogelijk heeft u een ontsteking van de lange bicepspees.

De biceps (één van de bovenarmspieren) heeft aan de schouderzijde twee pezen. De korte pees zit vast aan de voorzijde van het schouderblad en heeft het grootste aandeel in de kracht van de biceps. De lange pees loopt via de voorzijde van de schouderkop het gewricht binnen en hecht aan aan de bovenzijde van de schouderkom. Een ontsteking van deze lange bicepspees kan pijn veroorzaken.

Oorzaak

Een ontsteking van de lange bicepspees kan ontstaan door wrijving in het gewricht, overbelasting of een kleine scheur. Hierdoor kan de pees dik en rafelig worden en pijn veroorzaken. Er is dus in dit geval een ontsteking of irritatie van de pees, geen infectie.

Onderzoek

Uw orthopedisch chirurg zal bij het lichamelijk onderzoek specifieke testen uitvoeren met uw schouder. Verder kan het zijn dat aanvullende onderzoeken nodig zijn:

  • Röntgenfoto’s: omdat röntgenfoto’s de weke delen, zoals de bicepspees, niet afbeelden zijn dergelijke foto’s bij deze aandoening meestal niet afwijkend.
  • Magnetic resonance imaging (MRI) en echografie: deze onderzoeken beelden wel de wekedelen (en dus ook de bicepspees) af. Ook is vaak vocht zichtbaar. Dit hoort bij de ontsteking. Soms is ook een beschadiging van de pees zichtbaar.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

  • Rust
  • Ontstekingsremmende medicijnen. Medicijnen als paracetamol, ibuprofen en naproxen kunnen de pijn en ontsteking goed doen verminderen.
  • Fysiotherapie. De fysiotherapeut zal zich richten op herstel van beweeglijkheid van uw schouder. Wanneer ook de pijn vermindert, kan tenslotte krachttraining worden gedaan.
  • Corticosteroïdeninjecties. Wanneer rust, medicijnen en fysiotherapie er niet in slagen de pijn te verminderen, dan kan een injectie met corticosteroïden waardevol zijn. Dit helpt uw lichaam de ontsteking te bestrijden.

Operatieve behandeling

Wanneer niet-operatieve behandeling geen (blijvend) succes geeft, kan een operatie worden overwogen. Door middel van een kijkoperatie kan de diagnose worden bevestigd en vervolgens zijn er drie mogelijkheden:

  1. Hechten. Als er sprake is van een scheurtje ter plaatse van de aanhechting van de pees aan de kom (een zogenaamde SLAP-lesie), kan dit scheurtje worden gehecht. Dit gebeurt over het algemeen alleen bij jongere mensen (jonger dan 35-40 jaar) en als de pees er verder nog redelijk normaal uitziet. Het hechten gebeurt op dezelfde manier als het vastzetten van de kraakbeenrand bij instabiliteit, dus met botankertjes.
  2. Tenodese. De pees kan van de schouderkom worden losgemaakt en op de bovenarm worden vastgezet. Dit heet een tenodese. Het deel van de pees dat in het gewricht loopt, wordt dan verwijderd. Het vastzetten op de bovenarm gebeurt met een schroefje. Dit gebeurt over het algemeen bij mensen tussen de 35 en 45 jaar oud.
  3. Lossnijden. Bij mensen ouder dan 45 jaar wordt de pees losgemaakt van de schouderkom, maar niet meer vastgezet. Boven deze leeftijd heeft het vastzetten van de pees op de bovenarm namelijk geen meerwaarde meer. De pees trekt zich dan door de spierspanning terug uit het gewricht en kan daar geen pijn meer veroorzaken. Patiënten bemerken hierna géén krachtsverlies. Dit komt doordat de meeste kracht niet door de lange, maar door de korte bicepspees wordt geleverd.
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden