Ontsteking lange bicepspees

Heeft u pijn bij het bewegen of heffen van de (onder)arm of schouder? Heeft u pijn aan de voorzijde van de schouder? Mogelijk heeft u een ontsteking van de lange bicepspees.

De biceps (één van de bovenarmspieren) heeft aan de schouderzijde twee pezen. De korte pees zit vast aan de voorkant van het schouderblad en heeft het grootste aandeel in de kracht van de biceps. De lange pees loopt via de voorkant van de schouderkop het gewricht in en hecht aan de bovenkant van de schouderkom. Een ontsteking van deze lange bicepspees kan pijn veroorzaken.

Oorzaak

Een ontsteking van de lange bicepspees kan ontstaan door wrijving in het gewricht, overbelasting of een kleine scheur. Hierdoor kan de pees dik en rafelig worden en pijn veroorzaken. Er is dus in dit geval een ontsteking of irritatie van de pees, geen infectie.

Onderzoek

Uw orthopedisch chirurg zal bij het lichamelijk onderzoek specifieke testen uitvoeren met uw schouder. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig:

  • Röntgenfoto’s tonen niet de weke delen, zoals de bicepspees. Daarom zijn dergelijke foto’s bij deze aandoening meestal niet afwijkend.
  • Magnetic resonance imaging (MRI) en echografie laten wel de weke delen zien (en dus ook de bicepspees). Ook is bij deze onderzoeken vaak vocht zichtbaar. Dit hoort bij de ontsteking. Soms is ook een beschadiging van de pees zichtbaar.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

  • Rust
  • Ontstekingsremmende medicijnen als paracetamol, ibuprofen en naproxen kunnen de pijn en ontsteking goed doen verminderen.
  • Fysiotherapie richt zich op herstel van beweeglijkheid van uw schouder. Wanneer ook de pijn vermindert, kunt u krachttraining gaan doen.
  • Wanneer rust, medicijnen en fysiotherapie er niet in slagen de pijn te verminderen, dan kan een injectie met corticosteroïden waardevol zijn. Dit helpt uw lichaam de ontsteking te bestrijden.

Operatieve behandeling

Wanneer niet-operatieve behandeling geen (blijvend) succes geeft, is een operatie te overwegen. Door middel van een kijkoperatie kunnen we de diagnose bevestigen. Daarna zijn er drie mogelijkheden:

  1. Als er sprake is van een scheurtje op de plaats van de aanhechting van de pees aan de kom (een zogenaamde SLAP-lesie), dan kunnen we dit scheurtje hechten. Dit doen we eigenlijk alleen bij mensen jonger dan 35 jaar waarbij de pees er nog redelijk normaal uitziet. Het hechten gebeurt op dezelfde manier als het vastzetten van de kraakbeenrand bij instabiliteit, dus met botankertjes.
  2. We kunnen ook de pees losmaken van de schouderkom en deze op de bovenarm vastzetten. Dit heet een tenodese. Het deel van de pees dat in het gewricht loopt, verwijderen we dan. Het vastzetten op de bovenarm gebeurt met een schroefje. Dit gebeurt over het algemeen bij mensen tussen de 35 en 45 jaar oud.
  3. Bij mensen ouder dan 45 jaar maken we de pees los van de schouderkom. Deze zetten we niet opnieuw vast. Op deze leeftijd heeft het vastzetten van de pees op de bovenarm namelijk geen meerwaarde. De pees trekt zich dan door de spierspanning terug uit het gewricht en kan daar geen pijn meer veroorzaken. Patiënten merken hierna géén krachtsverlies. Dit komt omdat niet de lange, maar de korte bicepspees de meeste kracht levert.

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden