Pijn bij vrijen

Pijn bij vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt pijn bij vrijen veroorzaakt door een aandoening of psychische oorzaak.

De medische term voor pijn bij het vrijen is dyspareunie. Bij dyspareunie kunnen vrouwen kort voor, tijdens of kort na het vrijen pijn hebben. Pijn bij het vrijen of dyspareunie is geen ziekte, maar een symptoom. Pijn bij vrijen kan worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening.

Oorzaken

Pijn bij vrijen kan veel oorzaken hebben. Vaak spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan. Er bestaan lichamelijke en psychische oorzaken.

Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn:

  • Endometriose
  • Aandoeningen van de vulva
  • Een geslachtsziekte

Voorbeelden van psychische oorzaken zijn een laag zelfbeeld, gevoelens van angst of schaamte.

Symptomen

De pijn doet zich voor bij het binnendringen van de penis of bij diepe penetratie. Soms is er sprake van abnormale vaginale afscheiding en irritatie als gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie.

Onderzoek

De gynaecoloog kijkt naar de medische voorgeschiedenis van de vrouw en kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook zal de arts onderzoek doen naar psychische oorzaken van pijn bij vrijen.

Behandeling

Bij de behandeling van pijn bij vrijen, worden door de gynaecoloog altijd de onderliggende oorzaken van dit symptoom behandeld. Bijvoorbeeld als de klachten samenhangen met de aandoening endometriose.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden