Platvoet
Bij een platvoet is de voetboog aan de binnenzijde van de voet niet voldoende hoog. Hierdoor raakt deze soms de grond.
Tot de leeftijd van ongeveer 12 jaar zijn platvoeten min of meer normaal. Dit zijn soepele platvoeten. Ook op volwassen leeftijd zijn platvoeten nog steeds meestal soepel. Platvoeten komen veel voor. Door het hebben van platvoeten kunnen allerlei klachten ontstaan.
Oorzaken
Er zijn veel verschillende oorzaken voor platvoeten. Op de kinderleeftijd is het normaal om platvoeten te hebben. Soms ontwikkelt de voetboog zich niet goed, maar meestal is hiervoor geen goede oorzaak aan te wijzen. Er kan bijvoorbeeld worden gedacht worden aan een te korte kuitspier of achillespees, X-benen of een overmatige lenigheid met ‘slappe banden’. Stijve platvoeten zijn vaak een aangeboren afwijking, waarbij ook weer veel oorzaken een rol kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan het niet goed scheiden van botjes in de voetwortel bij de groei, maar ook aan allerlei zenuwaandoeningen. Op latere leeftijd kunnen reuma en artrose zorgen voor stijve platvoeten.
Symptomen
Lang niet alle platvoeten geven klachten. De meeste mensen klagen niet over de vorm van de voet, maar over het feit dat platvoeten sneller vermoeid zijn bij belasten. Verder kunnen voorkomen: pijn in de voorvoet door druk van relatief te nauwe schoenen, pijn aan de binnenkant van de midden-/achtervoet door overbelasting van een pees, pijn aan de buitenkant van de middenvoet en soms zwelling.
Diagnostiek
Uw orthopedisch chirurg zal uw voet en enkel onderzoeken. Erg belangrijk is het om te onderscheiden of er sprake is van een soepele of een stugge (stijve) platvoet. Daarbij is het tevens handig om ook eventuele steunzolen mee te nemen naar de polikliniek. Het komt wel eens voor dat de kwaliteit hiervan niet zo goed is of dat blijkt dat de zolen verkeerd worden gebruikt.
Verder zullen röntgenfoto’s van de voet worden gemaakt. Soms kan een echo of MRI-scan nuttig zijn, bijvoorbeeld om de pezen beter in beeld te krijgen. Bij vormen van aangeboren voetafwijkingen is een CT-scan wel eens aangewezen. Hiermee kan de exacte afwijking in 3D worden bestudeerd. Als er verdenking is op een reumatische afwijking kan het nodig zijn om bloedonderzoek te doen of een botscan te maken.
Behandeling
Bij soepele platvoeten die aan beide kanten hetzelfde zijn, geen pijn doen en in de loop van de tijd niet verergeren, is geen enkele behandeling nodig. Mocht er wel behandeling nodig zijn, dan wordt meestal eerst niet-operatief behandeld. Voorbeelden van niet-operatieve behandeling zijn: aanpassen van de activiteiten, schoenen en/of zolen en soms gerichte fysiotherapie. Hierbij kan het ook wel eens nodig zijn om de voeten tijdelijk te immobiliseren in een brace of licht gips. Ook kunnen ontstekingsremmende pijnstillers helpen. Qua operatieve behandeling zijn ontzettend veel mogelijkheden beschreven. De ingrepen om platvoeten te corrigeren zijn eigenlijk in drie verschillende groepen te verdelen:
- Ingrepen waarbij een doorzakkende pees wordt versterkt
- Ingrepen waarbij de voetvorm wordt veranderd
- Ingrepen waarbij er gewrichten worden vastgezet in de juiste stand
Regelmatig is het nodig om verschillende ingrepen te combineren in een operatie.