Slijmbeursontsteking van de elleboog

Heeft u een zwelling op uw elleboog? Doet deze pijn of gaat die niet weg? Zit er vocht in? Leunt u vaak op uw elleboog? Mogelijk heeft u een slijmbeursontsteking van de elleboog. 

Algemene informatie

Het uiteinde van de ellepijp van de onderarm heet het olecranon. Dit is het deel van de onderarm waarmee u met de elleboog op een tafel steunt. Onder de huid die over het olecranon zit, bevindt zich een slijmbeurs (bursa). Deze slijmbeurs kan ontsteken en pijn veroorzaken.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een slijmbeursontsteking (bursitis):

  • wrijving bij iemand die veel op de elleboog moet steunen;
  • een klap of val op de elleboog, ook wel traumatische bursitis;
  • een infectie als gevolg van een ontstoken wondje op de onderarm of de hand of een infectie ergens anders in het lichaam. Dit heet ook wel bacteriële bursitis.

Behandeling

Behandeling van een bursitis zonder infectie

Een bursitis zonder infectie is te behandelen met rust, koelen en pijnstilling (NSAID’s). Als de bursitis aanhoudt of steeds terugkomt, kunnen we overwegen om de slijmbeurs te verwijderen (bursectomie). Dit is een kleine ingreep. Na genezing vormt zich weer een nieuwe, gezonde slijmbeurs. Natuurlijk kan deze nieuwe slijmbeurs ook ooit weer ontstoken raken.

Behandeling van een bacteriële bursitis

Bij een bacteriële bursitis kiezen we er meestal voor om de slijmbeurs operatief te ontlasten (via drainage) en zo mogelijk te verwijderen. Vaak is ontlasten en spoelen de beste optie, eventueel met het achterlaten van een drain. Hierdoor kan vuil dat zich nog vormt naar buiten. Als de ontsteking vervolgens tot rust komt (al of niet met nabehandeling met antibiotica), verkleeft de slijmbeurs meestal. Verwijdering is dan niet nodig.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden