Slijmbeursontsteking van de elleboog

Heeft u een zwelling op uw elleboog? Doet deze pijn of gaat die niet weg? Zit er vocht in? Leunt u vaak op uw elleboog? Mogelijk heeft u een slijmbeursontsteking van de elleboog. 

Algemene informatie

Het uiteinde van de ellepijp van de onderarm wordt het olecranon genoemd. Dit is het deel van de onderarm waarmee men met de elleboog op een tafel steunt. Onder de huid die over het olecranon zit, bevindt zich een slijmbeurs (bursa). Deze slijmbeurs kan ontstoken raken en pijn veroorzaken.

Oorzaken

Een dergelijke slijmbeursontsteking (bursitis) kan bijvoorbeeld ontstaan door wrijving, bij iemand die veel op de elleboog moet steunen. Een andere oorzaak kan een klap of val op de elleboog zijn. In dat geval spreken we van een traumatische bursitis. Er kan ook sprake zijn van een infectie. Dit is meestal het gevolg van een ontstoken wondje op de onderarm of de hand, of een infectie ergens anders in het lichaam. We spreken dan van een bacteriële bursitis.

Behandeling

Een bursitis zonder infectie kan worden behandeld met rust, koelen en pijnstilling (NSAID’s). Als de bursitis aanhoudt of steeds terugkomt, kan overwogen worden om de slijmbeurs te verwijderen (bursectomie). Dit is een kleine ingreep. Na genezing vormt zich weer een nieuwe slijmbeurs, die dan echter gezond is. Ook deze nieuwe slijmbeurs kan natuurlijk ooit weer ontstoken raken.

Een bacteriële bursitis is over het algemeen een reden om de slijmbeurs operatief te ontlasten (drainage) en zo mogelijk te verwijderen. Vaak is ontlasten en spoelen de beste optie, eventueel met het achterlaten van een drain. Hierdoor kan vuil dat zich nog vormt naar buiten. Als de ontsteking vervolgens tot rust komt (al of niet met nabehandeling met antibiotica), verkleeft de slijmbeurs meestal en hoeft deze niet te worden verwijderd.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden