Traanklachten

Iedereen kan tranende ogen krijgen bij buiten lopen in felle wind, of wanneer er een zandkorrel in het oog waait. Maar wanneer dit tranen chronisch wordt, kan de oorzaak een vernauwing of verstopping van de traanwegen, het afvoersysteem van de tranen, zijn.

In het boven- en onderooglid zitten aan de neuskant twee kleine openingen die in verbinding staan met kanaaltjes van ongeveer 1 mm diameter, canaliculi geheten. Deze traankanaaltjes komen samen en monden vervolgens uit in de traanzak. Vanuit de traanzak loopt een dikker kanaal door het bot van de neus, dat vervolgens in de neus uitmondt. Verstoppingen kunnen op verschillende plaatsen optreden. Bij oudere mensen komt verstopping van het traankanaaltje tussen de traanzak en de neus vaak voor. De oorzaak hiervan is meestal onbekend. Soms gaat de verstopping gepaard met een uitgezette traanzak, te voelen als een zwelling in de ooghoek. Deze afwijking kan verholpen worden door een operatie waarbij een nieuwe verbinding wordt gemaakt tussen de traanzak en de neus, een DCR-operatie genoemd (Dacryocystorhinostomie).

Behandeling

De DCR-operatie wordt door de oogarts en een KNO-arts samen uitgevoerd. De oogarts plaatst een heel dun glazen buisje, waar licht doorheen komt (lichtfiber) in uw traankanaal. Hierdoor kan de KNO-arts in de neus zien waar de nieuwe verbinding voor de tranen gemaakt moet worden. Hierna wordt een dun plastic draadje (siliconen stent) via het bovenste en onderste traankanaaltje ingebracht en geknoopt in de neus. Dit voorkomt dichtgroeien van de gemaakte opening. U heeft hier geen last van. Deze stent blijft 6 weken zitten. De KNO-arts verwijdert deze tijdens een polikliniek bezoek.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden