Urineweginfecties

Infecties aan de urinewegen blijven soms beperkt tot een deel van de urinewegen, bijvoorbeeld de blaas. Soms verspreidt een infectie zich in de urinewegen, bijvoorbeeld naar de nieren of de prostaat. Dit wordt allemaal een urineweginfectie genoemd.

Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriën. Deze infecties komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Dit komt doordat de urinebuis van de vrouw korter is dan die van de man. Omdat de plasbuis bij vrouwen dichter bij de anus ligt, kunnen bacteriën uit de anus gemakkelijker in de urinebuis komen. Bijvoorbeeld tijdens geslachtsgemeenschap of bij het afvegen van de ontlasting, als dit van achter naar voor gebeurt.

Onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw verschijnselen en lichamelijk onderzoek. Uw urine en bloed worden onderzocht. In sommige gevallen wordt de urine op kweek gezet om te kunnen bekijken of u speciale antibiotica nodig heeft. Soms is het nodig om een röntgenfoto van de buik of een echo van de blaas te maken om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen.

Behandeling

Urineweginfecties zijn vaak goed te behandelen met antibioticatabletten. Het kan zijn dat u een bacterie heeft die niet verdwijnt bij bepaalde antibiotica. In dat geval krijgt u een week antibiotica via een infuus.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden