Ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren is een veel voorkomende bindweefselaandoening aan de hand. Bij deze ziekte ontstaan door vermeerdering van bindweefsel onder de huid strengen en knobbels. De enige effectieve behandeling bestaat uit het verwijderen van deze strengen en knobbels door middel van een operatie.

De afwijking begint meestal op middelbare leeftijd maar kan ook veel jonger voorkomen. De voortgang van de ziekte kan een wisselend beloop hebben. Eenmaal ontstane strengen verdwijnen niet vanzelf. De afwijking is genoemd naar de Franse chirurg Dupuytren, die het ziektebeeld voor het eerst beschreef.

Behandeling

De ziekte van Dupuytren is nog steeds niet goed door middel van geneesmiddelen te genezen of te beïnvloeden. Ook injecties met diverse middelen in de hand zijn onvoldoende effectief gebleken. De enige effectieve behandeling bestaat uit het verwijderen van de strengen en de knobbels door middel van een operatie. Via ‘zigzag’-sneden verwijdert de arts de bindweefselstrengen die de dwangstand van uw vingers veroorzaken. Het doel van de operatie is om de normale handbeweging weer zo goed mogelijk te herstellen. Als de gewrichten in de vingers erg lang gebogen zijn geweest, dan is het vaak niet meer mogelijk om weer een volledige strekfunctie terug te krijgen.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden