Zweetklierontsteking

Bij een zweetklierontsteking (hidradenitis) zijn de zweetklieren in de oksel of lies ontstoken. Deze zweetklieren worden ook wel de apocriene zweetklieren genoemd.

 Als mensen het warm hebben of als ze zich inspannen, krijgen ze water (zweet of transpiratievocht) op hun huid. Als dat water verdampt, koelt het lichaam af. De zweetklieren zijn belangrijk bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Er zijn twee soorten zweetklieren, eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Deze laatste geven naast zweet ook een geur af, de bekende zweetgeur. De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken en komen vooral voor in de oksels en de liezen.

Symptomen

Een zweetklierontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan plotseling (acuut) optreden met abcesvorming. Een abces is een ontsteking met pusvorming, zoals bij een puist. Maar het kan ook chronisch worden en zelfs langzaam uitbreiden.

Behandeling

Afhankelijk van uw klachten kunnen uw klachten conservatief (niet operatief) worden behandeld met leefregels en eventueel medicijnen of met een operatie.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden