Anesthesioloog zet zijn medische kennis in tijdens Formule 1 op circuit Zandvoort

Een passie voor autosport heeft anesthesioloog Eric Koolen niet, maar tijdens de koningsklasse van de autosport, de Formule 1, heeft hij wel de beste plaats. Koolen is al acht jaar anesthesioloog in het Catharina Ziekenhuis. In zijn vrije uren zet hij zijn medische kennis in binnen het Medisch Team van Circuit Zandvoort. Hij is het hoofd van de medische dienst. Vanuit de verkeerstoren op het circuit ziet hij na 35 jaar, de Fomule 1-bolides op zondag 5 september aan hem voorbijflitsen.

“Het is heel bijzonder om dit mee te mogen maken. Ons medisch team is aanwezig bij alle evenementen op het circuit. We hebben ervaring met de DTM, hebben grote kampioenschappen gedaan zoals de Jumbo race maar de Formule 1 is toch een evenement van een geheel andere orde. Ter voorbereiding ben ik naar de Formule 1 races op Silverstone en Hockenheim gegaan. Toen ik daar stond dacht ik wel: ‘dit is toch wel de Champions League van de autosport’. Normaal bereiden we ons voor en hebben we aan één of twee A4’tjes genoeg. Nu is de dag van minuut tot minuut uitgewerkt. Met 45 man staan we klaar en iedereen weet op de minuut nauwkeurig waar hij moet staan. Er staat een bak aan ervaring, mocht er wat gebeuren”, legt Koolen uit.

Portofoons
Wat is jouw taak die dag? “Ik zit in de verkeerstoren op race control. Vanuit daar wordt alles op de grond aangestuurd. Mocht er een crash zijn, dan schatten we de impact van de crash in, bepalen we of de safety car de baan op moet, of de medical car ingezet wordt, kan de coureur door; kortom we sturen de verschillende teams aan die ter plaatse gaan. De Marshalls op het circuit moeten met vlaggen gaan communiceren dat er gevaar is, zodat de coureurs hun snelheid kunnen verminderen. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. En die communicatie doen we via portofoons. Misschien een beetje ouderwets maar het werkt wel het beste”, zegt Koolen.

Medical Centre
Er is hard gewerkt aan de verbouwing van Circuit Zandvoort voor de terugkeer van de Formule 1 in Nederland. “Er zijn aanpassingen aan de baan gedaan maar er is ook een nieuw Medical Center gebouwd. Daar heb ik onder andere over mee mogen denken. Wat hebben we nodig als medisch team? Hoe kunnen we het gebouw zo goed mogelijk inrichten? Hoe groot moet het helikopter platform zijn zodat de traumaheli kan landen? Maar er zijn ook bochten in het circuit aangepast. Zo is de beroemde ‘bocht 13’ wat veranderd, deze heeft nu een hellingshoek van 18 graden wat ons voor een aantal uitdagingen stelden. Kunnen we met een ambulance rijden in deze bocht? Kunnen we hier met de ambulance stilstaan? Dat soort dingen, waar je misschien niet een twee drie aan denkt, hebben we allemaal geoefend. De ambulance staat niet recht als daar wat gebeurt en kunnen we dan een mogelijk slachtoffer verantwoord en snel in de ambulance krijgen? Daar denk ik als anesthesioloog in het ziekenhuis nooit over na. En dat maakt het zo uitdagend”, benadrukt hij.

Trots
Het Medical Centre beschikt over zes volwaardige medische bedden en een geavanceerde behandelkamer, beademingsapparatuur en een douche voor brandwonden. Ook is er een videoverbinding tussen het Medical Centre en de wedstrijdleiding (race control) in de verkeerstoren. “Zo kunnen de hulpverleners de impact van een ongeval razendsnel zien via de videobeelden”, legt hij uit, “ons team bestaat uit diverse specialisten zoals chirurgen, SEH-artsen en verpleegkundigen, anesthesiologen, ambulanceverpleegkundigen en chauffeurs en een eigen extrication team. Dit team heeft zeer specialistische kennis en vaardigheden om tijdens een race zo adequaat mogelijk te kunnen handelen en de coureurs zo snel en veilig mogelijk uit een voertuig te krijgen als ze bijvoorbeeld bekneld zitten of bewusteloos zijn. Wij werken allemaal onder de vlag van het Witte Kruis Evenementenzorg en zijn speciaal getraind door de FIA (Federation Internationale de l’Automobile) en de KNAF (KNAC Nationale Autosport Federatie).”

Koolen is trots op het hele team. “Het niveau is ontzettend hoog, we hebben de afgelopen jaren echt een professionaliseringsslag gemaakt met als topstuk de opening van het nieuwe Medical Centre. We zijn er klaar voor”, aldus Koolen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden