Bijzondere internationale erkenning voor oud-anesthesioloog Catharina Ziekenhuis

De kennis in geneeskunde verdubbelt elke 18 maanden. Daarom is het voor artsen zo belangrijk om zich blijvend bij te scholen en regelmatig onderzoek te doen. Zonder onderzoek is er geen vooruitgang of vernieuwing in de geneeskunde mogelijk.

Oud-anesthesioloog André van Zundert: “Ik kreeg de kans om in het Catharina Ziekenhuis veel onderzoek te kunnen doen, met dank aan de anesthesiologen en de anesthesiemedewerkers in het ziekenhuis. Zonder hen zou ik hier nooit gestaan hebben.”

Anesthesioloog prof. dr. André van Zundert heeft lange tijd in het Catharina Ziekenhuis gewerkt, maar woont en werkt nu al enkele jaren in Australië. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor onderzoek en heeft daarvoor onlangs  met zijn onderzoeksteam een bijzondere award ontvangen. De Australian and New Zealand College of Anaesthetists (ANZCA) gaf hem de ‘Lennard Travers Professor of Anaesthesia Award’, een onderscheiding die slechts om de 4 jaar wordt toegekend aan iemand die een bijzondere bijdrage heeft verricht om de anesthesie naar een hoger niveau te tillen. 

Teamwork

Van Zundert is op dit moment professor en hoofd van de afdeling anesthesiologie aan de Royal Brisbane and Women’s hospital in Brisbane, Australië en de University of Queensland. Hij zet zich al jaren in om voor met name ouderen de narcose tijdens een operatie te verbeteren. “Het toedienen van een veilige en effectieve narcose en goede pijnbestrijding is ons hoofddoel. Daarvoor is een heel team van specialisten nodig die zich toeleggen op verbeteringen door continue bijscholing en onderzoek.”

Zo snel mogelijk volledig wakker

Van Zundert over zijn onderzoek: “Hoewel narcose al sinds 1846 wordt toegepast, begrijpen we het  werkingsmechanisme van sedatiemiddelen nog steeds onvoldoende. Wij onderzoeken potentiële middelen die de werking van de narcose meteen beëindigt aan het einde van een operatie , zodat de patiënt zo snel mogelijk weer volledig wakker is. Hiervoor worden hersencircuits van fruitvliegjes bestudeerd onder elektronenmicroscopen. Wij hopen dat dit onderzoek voor een belangrijke doorbraak gaat zorgen op het gebied van de anesthesie.”

Wetenschappelijk onderzoek

Van Zundert is erg blij met zijn award. “Aan dit succes ligt een belangrijke bijdrage van het Catharina Ziekenhuis ten grondslag. Ik kreeg de kans om in het Catharina Ziekenhuis veel onderzoek te kunnen doen, met dank aan de anesthesiologen en de anesthesiemedewerkers in het ziekenhuis. Zonder hen zou ik hier nooit gestaan hebben. Ik prijs mij ook gelukkig dat ik internationale ervaring heb mogen opdoen en dat mijn opleiders mij op weg hebben geholpen om me op wetenschappelijk onderzoek te gaan richten. Ik hoop dat dit verhaal anderen stimuleert om ook dezelfde weg in te gaan. Het is immers een eer om anderen te helpen.”

Het Catharina Ziekenhuis feliciteert Van Zundert met de toekenning van deze bijzondere award en is trots dat de basis voor zijn succes in het Catharina Ziekenhuis is gelegd. 


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden