Behandeling met radium-223

Een behandeling met radium-223 vindt plaats bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker wanneer is gebleken dat hormonale therapie en/of chemotherapie onvoldoende werkzaam is. Ook kan voor deze behandeling worden gekozen als chemotherapie niet gegeven kon worden of niet wenselijk was. De behandeling is gericht op uitzaaiingen in de botten; deze worden ook wel botmetastasen, botuitzaaiingen of skeletmetastasen genoemd.

Bij de behandeling wordt radioactief radium met een injectie in uw bloedbaan gebracht. Chemisch gezien lijkt radium op calcium. Daarom wordt het net als calcium ingebouwd in de botten, vooral op de plekken van de botmetastasen. De straling die het radium uitzendt is krachtig, maar kan slechts een zeer korte afstand afleggen. Daardoor kan de straling de botmetastasen behandelen zonder veel schade aan de rest
van het lichaam te veroorzaken.

Kwaliteit van leven

Een behandeling met radium leidt niet tot genezing. Wel vermindert de behandeling de kans op ernstige schade aan de botten als gevolg van de botmetastasen, zoals botbreuken. Ook is gebleken dat de kwaliteit van leven verbetert door de radiumbehandeling. In de praktijk blijkt ook dat pijn in de botten bij een deel van de patiënten na enkele dagen tot weken kan verminderen.

Behandeltraject

Het behandeltraject bestaat uit maximaal zes injecties en het wordt poliklinisch uitgevoerd. U krijgt een infuus in een bloedvat in de arm. Via dit infuus krijgt u radium toegediend, dit duurt slechts enkele minuten. Na de behandeling wordt het infuus uit uw arm verwijderd. De afspraak duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Direct na de toediening van radium mag u weer naar huis. U kunt daarna uw dag normaal voortzetten. De behandeling heeft geen invloed op de rijvaardigheid. De behandeling met radium heeft meestal weinig bijwerkingen.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden