Behandeling diabetes

De behandeling van diabetes mellitus (suikerziekte) bestaat meestal uit een voedingsadvies, eventueel in combinatie met tabletten en/of het spuiten van insuline. Door middel van deze behandeling wordt getracht om de glucosewaarden in het bloed binnen gezonde grenzen te houden. Om dit te bereiken is enige begeleiding van uw arts, diëtiste en diabetesverpleegkundige nodig.

Het belangrijkste is dat u de diabetes probeert in te passen in uw eigen dagelijks leven. Hiervoor zijn inzicht, kennis en eigen inzet van groot belang. De diabetesverpleegkundige kan u hierbij ondersteunen en heeft regelmatig contact met andere disciplines om de zorg met elkaar af te stemmen.

Diabetesverpleegkundige

De diabetesverpleegkundige geeft voorlichting, instructie en begeleiding aan patiënten met diabetes. Hierdoor kan de patiënt beter met diabetes omgaan aangepast op zijn/haar leefsituatie. Dit verhoogt de kwaliteit van leven. De voorlichting kan bestaan uit:

  • uitleg / advies over diabetes mellitus
  • penuitleg en spuitinstructie
  • meterinstructie
  • zelfcontrole en zelfregulatie
  • begeleiding bij behandeling insulinepomp en/of sensor
  • begeleiding zwangerschapswens en zwangerschap
  • aanvullende informatie met betrekking tot complicaties, voetverzorging en bijzondere omstandigheden, denk hierbij aan reisadviezen / eten buitenshuis / sport / enzovoort

De diabetesverpleegkundige neemt deel aan een Multidisciplinair Overleg waarbij de diabetesverpleegkundigen, diëtiste, psycholoog en de twee internist-endocrinologen aanwezig zijn. Dit overleg is bedoeld om de behandeling van een patiënt te bespreken, nieuwe ontwikkelingen door te nemen en om kennis uit te wisselen.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden