Embolisatie
Embolisatie betekent het dichtmaken of afsluiten van een bloedvat. Bij deze behandeling worden bloedvaten dichtgemaakt die afwijkend zijn. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om u op een operatie voor te bereiden en ernstig bloedverlies te voorkomen. Soms is het nodig om bepaalde vaatafwijkingen te behandelen.
Embolisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie. Bij deze behandeling worden eerst de bloedvaten zichtbaar gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Met speciale katheters en materialen worden de bloedvaten die afwijkend zijn vervolgens dichtgemaakt.
Aanprikken bloedvat
Om het onderzoek uit te kunnen voeren moet er een bloedvat aangeprikt worden, dit gebeurt meestal in de lies. Daarna zal de arts er een dun slangetje (sheath) inschuiven. Dit slangetje blijft gedurende het hele onderzoek zitten en geeft toegang tot het bloedvat. Door het slangetje wordt vervolgens een dunne katheter gebracht. Door de katheter wordt de contrastvloeistof ingespoten. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof worden er foto’s gemaakt. Na het maken van de foto’s worden ze direct bekeken op de monitor. Aan de hand van deze actuele foto’s wordt bepaald of er een bloedvat dichtgemaakt dient te worden.