Embolisatie

Embolisatie betekent het dichtmaken of afsluiten van een bloedvat. Bij deze behandeling maken we bloedvaten dicht die afwijkend zijn. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om u op een operatie voor te bereiden en ernstig bloedverlies te voorkomen. Soms is het nodig om bepaalde vaatafwijkingen te behandelen.

Embolisatie vindt plaats op de afdeling Radiologie. Bij deze behandeling maken we eerst de bloedvaten zichtbaar met contrastvloeistof. Met speciale katheters en materialen maken we daarna de bloedvaten die afwijkend zijn dicht.

Aanprikken bloedvat

Om het onderzoek uit te kunnen voeren moeten we een bloedvat aanprikken, dit gebeurt meestal in de lies. Daarna schuift de arts er een dun slangetje (sheath) in. Dit slangetje blijft gedurende het hele onderzoek zitten en geeft toegang tot het bloedvat. Door het slangetje brengt de arts vervolgens een dunne katheter in. Hier spuit de arts de contrastvloeistof in. Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof maken we foto’s. Na het maken van de foto’s bekijken we deze meteen op de monitor. Aan de hand van deze actuele foto’s bepaalt de arts of een bloedvat dichtgemaakt moet worden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden