Radiologie

Radiologie

Route: 375

Op de afdeling Radiologie vinden verschillende soorten onderzoek plaats, zoals onderzoeken met röntgenstraling, ultrageluid (echografie) of magnetische resonantie (MRI).

Soms stuurt uw arts u door naar de afdeling Radiologie. De radiologen van ons ziekenhuis onderzoeken met verschillende technieken wat er met uw organen aan de hand is. Wij onderzoeken patiënten via röntgenstraling, ultrageluid (echo) of magnetische resonantie (MRI). Onze afdeling heeft elf röntgenkamers. Elke kamer heeft specifieke apparatuur en is daardoor geschikt voor een bepaald soort onderzoek. Na inchecken krijgt u te horen waar u zich moet melden.

Uitwisselen digitale gegevens

De vier Zuidoost-Brabantse ziekenhuizen – St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum – hebben een digitaal netwerk zodat ze veilig en snel medische informatie kunnen uitwisselen tussen de ziekenhuizen. Het gaat om beelden zoals MRI-scans en röntgenfoto’s. Dankzij dit netwerk is er een betere zorg voor patiënten mogelijk. Elk van de ziekenhuizen kan nu in een mum van tijd over informatie van een patiënt beschikken. Daardoor hoeven onderzoeken niet meer in een ander ziekenhuis overgedaan te worden.

Een goed voorbeeld is een patiënt die op de eerste hulp van een van de ziekenhuizen een CT-scan krijgt en een acuut herseninfarct blijkt te hebben. De patiënt moet dan snel voor behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio, in dit geval het Catharina Ziekenhuis. Dankzij de digitale uitwisseling zijn de gegevens van de patiënt al bij ons aanwezig, nog voordat de patiënt arriveert.

Onze medewerkers

Veelgestelde vragen

 • Radiologie betekent letterlijk: het stellen van een diagnose met behulp van straling. Botten en andere weefsels worden zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenstraling, zodat er een diagnose gesteld kan worden.

  Op de afdeling Radiologie worden daarnaast ook onderzoeken zonder röntgenstraling uitgevoerd, zoals een MRI-onderzoek en echografie. Om weefsels zichtbaar te maken met een MRI-scan wordt een sterk magnetisch veld gebruikt en bij echografie geluidsgolven.

 • Röntgenstraling kan schade aanbrengen aan weefsels. Daarom moet er altijd een medische indicatie zijn om straling te gebruiken. Op de afdeling Radiologie staat moderne apparatuur waarmee met een lage stralingsdosis goede röntgenfoto’s gemaakt kunnen worden. Daarnaast zal de radiologisch laborant niet het hele lichaam blootstellen aan röntgenstraling, maar alleen een bepaald lichaamsdeel onderzoeken.

 • Een foetus is extra gevoelig voor röntgenstraling. Afhankelijk van de reden waarvoor u het onderzoek moet krijgen en van welk lichaamsdeel, kan/moet het onderzoek doorgaan.

  Overleg dit met de huisarts of aanvragend specialist. En meld de zwangerschap voordat het onderzoek plaatsvindt.

  • Angiografie
  • CT-scan
  • Dexa-meting
  • Echografie
  • Mammografie
  • MRI-scan
  • Orgaandiagnostiek/doorlichtingsonderzoeken
  • Röntgenfoto’s

  Algemene informatie over de onderzoeken vindt u hier. Informatie over specifieke onderzoeken en hoe een onderzoek exact verloopt, vindt u in onze patiëntenfolders.

 • Bij voorkeur wordt er tijdens het onderzoek niemand onnodig blootgesteld aan straling. Een begeleider kan in de wachtruimte wachten tot het onderzoek klaar is.

  Uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld bij kinderen, waar een ouder met loodschort in de röntgenkamer mag blijven. 

 • Bepaalde onderzoeken vereisen een voorbereiding. Naast de uitleg die uw arts u gegeven heeft, vind u informatie in de patiëntenfolders.

  Voor de meeste röntgenfoto’s hoeft u zich niet voor te bereiden, houd er wel rekening mee dat u zich (gedeeltelijk) zal moeten ontkleden.

 • De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Uw huisarts of aanvragend specialist ontvangt dit verslag binnen drie werkdagen en zal daarna de uitslag met u bespreken.

  Wanneer het onderzoek met spoed is uitgevoerd, kan de uitslag, afhankelijk van de reden en het soort onderzoek, sneller worden gegeven.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden