Keizersnede

De keizersnede is een verloskundige operatie waarbij een baby geboren wordt via een snede in de buik en baarmoeder. Dit gebeurt wanneer de baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden of er een verhoogde kans is op problemen bij de bevalling.

De operatie vindt meestal plaats met een regionale verdoving. Uw onderlichaam wordt dan verdoofd door middel van een ruggenprik. Soms vindt de operatie plaats onder algehele narcose. De snede in uw buik wordt horizontaal ter hoogte van de bikinilijn gemaakt. De lengte bedraagt ongeveer 20 centimeter. Tijdens de operatie worden uw polsslag en bloeddruk in de gaten gehouden. De gynaecoloog opent uw buik en baarmoeder. Dit duurt 5 à 10 minuten. Het moment waarop uw baby uit de baarmoeder wordt getild, is het geboortetijdstip.

Huid-op-huidcontact
In het Catharina Ziekenhuis laten wij bij een keizersnede het doek zakken zodat de ouders het kindje geboren zien worden (gentle-sectio). Direct na de geboorte wordt het kindje bij de moeder op de borst gelegd. Dit noemen we huid-op-huidcontact. Dit is niet alleen heel fijn, het is een belangrijke stap in het hechtingsproces van moeder en kind. Voor de binding tussen ouders en kind is het heel belangrijk dat ze meteen na de geboorte bij elkaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ook voor de borstvoeding belangrijk is dat de baby binnen een uur na de geboorte bij de moeder aan de borst ligt. Huid-op-huid contact na een keizersnede is niet heel vanzelfsprekend. Het wordt op dit moment in een beperkt aantal ziekenhuizen in de Benelux aangeboden.

https://www.youtube.com/watch?v=nSNk_aUTmM4
 

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden