Keizersnede

De keizersnede is een verloskundige operatie waarbij een baby geboren wordt via een snede in de buik en baarmoeder. Dit gebeurt wanneer de baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden of er een verhoogde kans is op problemen bij de bevalling.

De operatie vindt meestal plaats met een regionale verdoving. Uw onderlichaam wordt dan verdoofd door middel van een ruggenprik. Soms vindt de operatie plaats onder algehele narcose. De snede in uw buik wordt horizontaal ter hoogte van de bikinilijn gemaakt. De lengte bedraagt ongeveer 20 centimeter. Tijdens de operatie worden uw polsslag en bloeddruk in de gaten gehouden. De gynaecoloog opent uw buik en baarmoeder. Dit duurt 5 à 10 minuten. Het moment waarop uw baby uit de baarmoeder wordt getild, is het geboortetijdstip.

Huid-op-huidcontact
In het Catharina Ziekenhuis laten wij bij een keizersnede het doek zakken zodat de ouders het kindje geboren zien worden (gentle-sectio). Direct na de geboorte wordt het kindje bij de moeder op de borst gelegd. Dit noemen we huid-op-huidcontact. Dit is niet alleen heel fijn, het is een belangrijke stap in het hechtingsproces van moeder en kind. Voor de binding tussen ouders en kind is het heel belangrijk dat ze meteen na de geboorte bij elkaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat het ook voor de borstvoeding belangrijk is dat de baby binnen een uur na de geboorte bij de moeder aan de borst ligt. Huid-op-huid contact na een keizersnede is niet heel vanzelfsprekend. Het wordt op dit moment in een beperkt aantal ziekenhuizen in de Benelux aangeboden.

Kortere ziekenhuisopname geplande keizersnee
Door het ERAS-herstelprogramma (enhanced recovery after surgery of verbeterd herstel na een operatie) is de zorg na een keizersnede in het Catharina Ziekenhuis geoptimaliseerd. Vrouwen herstellen hierdoor sneller met een kortere ziekenhuisopname.

Vooraf krijgen de aanstaande moeders duidelijke voorlichting over wat zij mogen verwachten. Tot kort voor de ingreep mogen vrouwen een koolhydraatrijke drank drinken, waardoor ze minder honger hebben. Dit maakt dat lichaamsreserves beter behouden blijven, de spijsvertering weer sneller op gang komt en de vrouw zich na de operatie beter voelt.

Tijdens de operatie laten zorgverleners de navelstreng standaard minimaal een minuut uitkloppen. Daarnaast bevorderen zij bij een goede start van het kind, snel huid-op-huidcontact zonder tussenkomst van de kinderarts. De anesthesist geeft een ruggenprik en de patiënt wordt in de buikwond plaatselijk verdoofd. Zes uur na de operatie worden de katheter en het infuus verwijderd en mag de patiënt haar bed uit. Zij wordt gestimuleerd om snel weer te gaan bewegen, bijvoorbeeld door aan tafel te eten. Lichaamsbeweging na een keizersnede stimuleert de bloedsomloop, wat het risico op bloedstolsels verlaagt. Beweging stimuleert ook de darmen en dat bevordert een goede spijsvertering. Bovendien kan een mobiele moeder haar pasgeborene dan ook zelf verzorgen.

Video is geblokkeerd.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden