Kijkoperatie met de robot

Bij de robot geassisteerde prostaatverwijdering worden meerdere kleine sneetjes in de buik gemaakt. De chirurg zit met zijn hoofd en handen in een console op een kleine afstand van de patiënt. Zijn vingers zijn via een computer verbonden met de instrumenten, die via buisjes in het lichaam zijn ingebracht. Door subtiele vingerbewegingen stuurt de chirurg de instrumenten, waardoor hij de patiënt nog preciezer kan opereren. In tegenstelling tot ‘normale’ kijkoperaties beschikt de specialist over een uitvergroot 3D-beeld. De operatie vindt plaats onder volledige narcose.

Tijdens de operatie wordt de gehele prostaat verwijderd, inclusief zaadblaasjes. Ook het deel van de plasbuis dat door de prostaat loopt, wordt weggehaald. De zenuwen worden zo goed mogelijk gespaard. Echter, als de kanker doorgroeit in de zenuwen, wat we bij een MRI-onderzoek kunnen zien, of als de tumor dusdanig agressief is, dan kan het zijn dat we de zenuwbanen toch moeten opofferen voor een optimaal kankervrij resultaat. Het verwijderen van de zenuwbanen gaat gepaard met erectiestoornissen.

Afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker, de uitgebreidheid van de uitzaaiingen en de PSA-waarde in uw bloed, worden soms ook de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Dit om eventuele uitzaaiingen in deze lymfeklieren uit te sluiten. De uroloog zal voor de operatie met u bespreken of het bij u nodig is om ook de lymfklieren weg te halen.

Samenwerking binnen Prosper

Prosper is een unieke samenwerking tussen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Catharina Ziekenhuis en Radboudumc. Door de concentratie van complexe zorg, kunnen de patiënten met prostaatkanker beter behandeld worden. Binnen dit samenwerkingsverband worden alle robot geassisteerde prostaatoperaties in het CWZ verricht door urologen uit deze drie ziekenhuizen. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste operatierobot, de Da Vinci Xi, en is er ruime ervaring bij al het betrokken personeel van operatiekamer tot verpleegafdeling. Uw eigen uroloog uit het Catharina Ziekenhuis zal u hier opereren.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden