Klysma bij een kind

Bij een klysma krijgt uw kind via de anus een vloeistof in de endeldarm en de dikke darm ingebracht. De vloeistof zorgt ervoor dat uw kind snel ontlasting produceert.

Dit kan nodig zijn als uw kind problemen heeft met de ontlasting of een onderzoek krijgt waarvoor de dikke darm zo veel mogelijk vrij van ontlasting moet zijn. Na het inbrengen van de vloeistof komt er bij uw kind na ongeveer 15 minuten aandrang om ontlasting te gaan produceren.

Veelgestelde vragen

  • Een trommelvliesbuisje blijft gemiddeld negen maanden zitten. Het buisje wordt na verloop van tijd door het trommelvlies naar de gehoorgang toe uitgestoten. Hierna sluit het gaatje zich meestal vanzelf weer.

  • De eerste week na de ingreep mag er geen water in de oren komen. Het is verstandig om bij baden en haren wassen oordopjes of watten met vaseline te gebruiken. U kunt ook een bekertje over het oor zetten. Ook mag er een week niet gezwommen worden, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten.

  • Met buisjes mag u gewoon vliegen. U zult minder klachten hebben dan gewoonlijk, omdat de buisjes de druk in het middenoor nu regelen.

  • Een kind mag een week niet zwemmen, omdat het buisje tijd nodig heeft om vast te gaan zitten. Hierna mag een kind met buisjes gewoon zwemmen zonder aanvullende bescherming van de oren. Het is verstandig om het water uit de oren te laten lopen en het oor droog te deppen. Duiken is wel ongunstig, vanwege de druk op de oren. Bij een ‘loopoor’ mag uw kind niet zwemmen.

  • Dit komt regelmatig voor, daarom geven wij na het plaatsen van het buisje een recept mee voor Otosporin oordruppels. Mocht er een “loopoor” ontstaan, dan kunt u het recept bij uw apotheek inleveren. Wij adviseren om zeven dagen te druppelen en dan een week te wachten (omdat deze druppels nog doorwerken). Zijn er na deze week toch nog oorklachten? Dan adviseren we u contact op te nemen met onze polikliniek KNO. Als u een “loopoor” heeft, moet u ervoor zorgen dat er geen water in het oor komt. U mag dan ook niet zwemmen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden