Laparotomie

Tijdens een laparotomie kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis onder andere eierstokken verwijderen, verklevingen losmaken of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandelen.

Een laparotomie (een openbuikoperatie) is een operatie via een snede in de buikwand. ‘Laparos’ is het Griekse woord voor buik en ‘tomie’ betekent snede. Bij een laparotomie kan de gynaecoloog een horizontale of een verticale snede maken.

Horizontale snede: Voor een gynaecologische operatie wordt vaak gekozen voor een horizontale snede. Dit wordt ook wel een bikinisnede genoemd. Deze snede zit ongeveer 2 cm boven het schaambeen en is meestal ongeveer 10 tot 15 cm lang. Dit is ook de snede die bijna altijd bij een keizersnede wordt gekozen.

Verticale snede: Soms heeft de gynaecoloog meer ruimte nodig. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een grote afwijking in de buik is of als er sprake is van kanker of het vermoeden hierop. Dan kan de gynaecoloog ervoor kiezen een verticale snede van ongeveer 15 tot 20 centimeter te maken die vanaf de navel recht naar beneden loopt tot op het schaambeen. Soms loopt de snede door tot boven de navel.

Aanleiding voor een laparotomie
Er zijn verschillende redenen waarom een laparotomie nodig kan zijn. Bijvoorbeeld vanwege:

  • Verwijderen van de baarmoeder
  • Verwijderen van de eierstokken
  • Verwijderen van vleesbomen (myomen)
  • het losmaken van verklevingen in de buikholte
  • een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden