Lumbale sympathicus blokkade

Lumbale sympathicus blokkade is een vorm van behandeling, waarbij met behulp van één of meerdere naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel wordt geblokkeerd.

De blokkade van de lumbale sympathicus wordt vooral toegepast bij pijn van de wervelkolom en/of het been, complex regionaal pijnsyndroom (sympathische reflex dystrofie) van een been, circulatiestoornissen van het been en bepaalde zenuwpijnen.

Eerst wordt de rug plaatselijk verdoofd. Onder röntgendoorlichting wordt een naald geplaatst bij de zenuwbaan van het onwillekeurige zenuwstelsel. Door het gebruik van röntgenapparatuur kan de plaatsing van de naald zeer nauwkeurig plaatsvinden. Vervolgens wordt met röntgencontrastvloeistof en een klein elektrisch stroompje de positie van de naald gecontroleerd. Na verdere verdoving wordt de naaldpunt verwarmd door een radiofrequente (RF) stroom. Daarnaast wordt ook een chemische vloeistof ingespoten, dit zorgt voor een langdurig effect. Als gevolg van deze behandeling ontstaat een verbetering van de doorbloeding in het been en de voet.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden