Sanerende ooroperatie

Voor de genezing van een chronische middenoorontsteking zonder cholesteatoom of met cholesteatoom is een schoonmakende (sanerende) ooroperatie nodig.

Zonder cholesteatoom
Een schoonmakende (sanerende) ooroperatie bij chronische middenoorontsteking zonder cholesteatoom gebeurt via een snee achter de oorschelp. Het bot achter het oor wordt met een boor verwijderd tot in de holte achter het oor, de mastoidholte. Het chronisch ontstoken, zieke slijmvlies wordt weggehaald. Daarna wordt naar voren toe de verbinding tussen de mastoidholte en het middenoor ruimer gemaakt. Daarna wordt via de gehoorgang het trommelvlies opgeklapt en kan het zieke slijmvlies uit het middenoor verwijderd worden. Bij een chronische oorontsteking is er altijd een gat in het trommelvlies dat gerepareerd wordt met een lapje spierkapsel (facsie) van een spier achter het oor
of – als er te weinig trommelvlies over is – met donorweefsel. Soms is de gehoorbeenketen ook aangetast door de chronische ontsteking. Als de ontsteking niet te erg is, wordt de gehoorbeenketen ook gereconstrueerd. Is dit niet mogelijk, dan kan ketenreconstructie plaatsvinden nádat het oor geheel genezen is van de ontsteking. Desgewenst kan in plaats van een operatief herstel van de gehoorbeenketen ook gekozen worden voor een gehoorapparaat.

Met cholesteatoom
Bij een schoonmakende (sanerende) ooroperatie bij chronische middenoorontsteking met cholesteatoom is het uitgangspunt volledige verwijdering van alle huid en huidschilfers uit het middenoor en de mastoidholte. Als er namelijk maar een minuscuul stukje huid achter blijft, zal dit verder groeien in het oor en zal er een nieuw cholsteatoom ontstaan. Het bot achter het oor wordt met een boor te verwijderd tot in de holte achter het oor, de mastoidholte. Niet alleen chronisch ontstoken slijmvlies wordt weggehaald, maar ook alle huid en huidschilfers. Daarna wordt naar voren toe de verbinding tussen de mastoidholte en het middenoor ruimer gemaakt en daar wordt ook al het weefsel verwijderd dat er niet hoort. Vervolgens wordt via de gehoorgang het trommelvlies opgeklapt en kan het middenoor worden schoongemaakt. Dan kan ook beoordeeld worden of de gehoorbeenketen is aangetast en onderbroken. Bij een chronische oorontsteking met cholesteatoom is dit helaas vaak het geval. Er is ook altijd een gat in het trommelvlies, zoals hiervoor al beschreven bij een ontsteking zonder cholesteatoom. Dit gat in het trommelvlies wordt gerepareerd met een lapje spierkapsel (facsie) van een spier achter het oor of, als er te weinig trommelvlies over is, met donorweefsel. Als de ontsteking niet te erg is, wordt de gehoorbeenketen ook gereconstrueerd. Is dit niet mogelijk, dan kan ketenreconstructie plaatsvinden nadat het oor geheel genezen is van de ontsteking. Desgewenst kan in plaats van een operatief herstel van de gehoorbeenketen ook gekozen worden voor een gehoorapparaat. Als het cholesteatoom erg uitgebreid is en in alle hoeken van het middenoor en de mastoidholte huid aanwezig is, moet de achterwand van de gehoorgang worden weggehaald.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden