Schoonmaken van de neusbijholten via een kijkoperatie

Voor de genezing van een chronische ontsteking aan één of meerdere bijholten is een operatie nodig. Voor een goed zicht op het operatiegebied kan uw KNO-arts gebruik maken van een modern hulpmiddel; een endoscoop. De endoscoop maakt het mogelijk goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust kunnen worden gelaten.

Als een ontsteking aan de neusbijholten niet geneest ondanks een intensieve therapie met bijvoorbeeld medicijnen en spoelingen, dan spreekt men van een chronische ontsteking. Het kan een op zichzelf staande ontsteking van één van de bijholten zijn, er kunnen ook meerdere bijholten tegelijk ontstoken zijn. Een dergelijk chronische ontsteking kan gepaard gaan met de vorming van poliepen. Een poliep is een onnatuurlijke uitstulping van het slijmvlies. Vooral bij een chronische ontsteking van de zeefbeenholten, kunnen ook de kaakholten en eventueel zelfs de voorhoofdsholten geblokkeerd en ontstoken raken. Dit is meestal de belangrijkste reden voor een operatie aan de neusbijholten.

Operatie
De operatie vindt in dagbehandeling plaats, onder volledige narcose (anesthesie). Dit betekent dat u enkele uren na de operatie naar huis kunt, als er geen complicaties optreden. Voor een goed zicht op het operatiegebied kan uw KNO-arts gebruik maken van een modern hulpmiddel; een endoscoop. Dit is een klein, dun buisje met een uitgebreid stelsel van lenzen, waardoor nauwkeurig de inhoud van de neus bekeken kan worden. De KNO-arts brengt de endoscoop door de neusopening naar binnen. Daarna kunnen speciale instrumenten worden ingebracht, waarmee de neusbijholten kunnen worden opengelegd. Zo kunnen ontstoken slijmvlies en poliepen worden verwijderd. De endoscoop maakt het mogelijk goed te zien waar de ontsteking zit en welke gebieden met rust kunnen worden gelaten. Een endoscopische (kijk)operatie gebeurt dus via het linker en/of rechter neusgat, er ontstaat géén uitwendig litteken. De inwendige wondjes worden niet gehecht, maar genezen vanzelf.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden