Standcorrectie van de knie

Een standcorrectie (osteotomie) van de knie is een optie als er sprake is van een eenzijdige slijtage van het kniegewricht. Hierbij wordt de stand van het been zodanig veranderd dat dit pijnlijke gedeelte minder wordt belast. Vooral bij jongere mensen heeft dit de voorkeur boven een knieprothese omdat men dan minder beperkingen heeft. De standcorrectie kan ook een behandeling zijn voor ernstige knie-instabiliteit.

Behandeling

Een O-beenstand, in combinatie met varusgonartrose of posterolaterale instabiliteit, kan worden behandeld met een standsverandering van het been (osteotomie). Dit is een operatie waarbij de O-beenstand wordt gecorrigeerd. Tijdens de operatie wordt een wig gezaagd in het bot van het onderbeen (=tibiakop). De gecorrigeerde stand van het bot wordt behouden door een speciale titaniumplaat met schroeven.

De ziekenhuisopname duurt 2-3 dagen. Na de operatie leert u lopen met 2 krukken door de fysiotherapeut. Dit is noodzakelijk voor 6 weken. U mag wel gedeeltelijk op het geopereerde been steunen. Na 6 weken mag u gewoon op het been lopen.

Revalidatie en herstel

De orthopedisch chirurg zal u vervolgen tijdens het herstel. Op de polikliniek worden röntgenfoto’s gemaakt van de knie ter controle van de botgenezing. Als het bot helemaal is genezen kan de plaat uit het been worden verwijderd. Dit gebeurt in dagbehandeling.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden