Trommelvliessluiting

Bij een langdurige ontsteking als gevolg van een gaatje in het trommelvlies kan een trommelvliessluiting een oplossing bieden.

Als er een gaatje in het trommelvlies zit, kan er een middenoorontsteking en een loopoor ontstaan. Dit komt omdat water dan gemakkelijker in het middenoor komt, bijvoorbeeld tijdens zwemmen of baden. Ook kan er gehoorvermindering optreden. Wanneer oordruppels en/of antibiotica niet afdoende zijn om het oor te laten genezen kan een operatie een oplossing bieden.

Afhankelijk van de plaats van het gaatje in het trommelvlies, kiest de KNO-arts voor een operatie via de gehoorgang of via een snee achter het oor. Het gaatje in het trommelvlies kan gesloten worden met een lapje spierkapsel van een spier die achter en boven het oor ligt of met een donor trommelvlies. Dit trommelvlies, dat door orgaandonatie is verkregen, is zodanig bewerkt dat er geen afstotingsverschijnselen optreden en er geen infecties kunnen worden overgebracht. De KNO-arts legt het nieuwe trommelvlies met behulp van een speciale microscoop tegen het eigen trommelvlies aan en geeft het steun door oplosbaar, sponsachtig materiaal in het middenoor te leggen. Aan het eind van de operatie wordt de gehoorgang gevuld met hetzelfde sponsachtig materiaal en een oortampon. Om uw hoofd krijgt u een drukverband dat de volgende dag op de polikliniek verwijderd wordt.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden