Vaat- en pigment laserbehandelingen

Vaatlaserbehandelingen worden toegepast bij wijnvlekken, couperose (teleangiëctasiën) en spiders (spinnenvaatjes). Pigment-laserbehandelingen kunnen worden toegepast bij aangeboren pigmentvlekken en ouderdomspigmentvlekken. Ook kunnen met de pigmentlaser epilatie-behandelingen (ontharing) worden uitgevoerd.

Een laser is een apparaat waarin sterk geconcentreerd licht met één golflengte (één kleur) wordt opgewekt. Dit licht wordt slechts in één bepaalde huidstructuur (huidafwijking) geabsorbeerd. De overige huid wordt niet door het laserlicht beïnvloed. Afhankelijk van het type apparaat, wordt dit licht geabsorbeerd door het pigment in het haar, de huid of de bloedvaatjes en omgezet in warmte. Deze warmte veroorzaakt vernietiging van de haarzakjes, afbraak van het pigment of verschrompeling van de bloedvaatjes. Omdat elk type laser maar één kleur licht kan leveren, kan een bepaald type laser slechts díe huidstructuur behandelen waarin deze specifieke kleur licht wordt opgenomen.

Tijdens de laserbehandeling treedt een prikkelend gevoel op. In het algemeen is het niet nodig om de huid te verdoven. Bij de behandeling
van bloedvaatjes treedt bijna altijd een tijdelijke blauwverkleuring van de huid op. Bij een pigment-behandeling vormen zich tijdelijk korstjes. Laserstralen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden