Bloeddrukcontroles en leefstijladvies op afstand vanuit het Catharina Ziekenhuis
Het Catharina Ziekenhuis breidt de thuismonitoring voor patiënten verder uit. Na het succesvol op afstand controleren van patiënten met onder meer COPD, astma of zwangerschapsdiabetes, kunnen nu ook patiënten met een (acute) hoge bloeddruk, hypertensie, zelf hun bloeddruk meten en via een app doorgeven. Dit scheelt bezoeken aan het ziekenhuis en zorgt ervoor dat de patiënten ook bewust met hun bloeddruk bezig zijn.
De patiënt meet dus thuis de bloeddruk, op van tevoren afgesproken momenten. Daarna geeft de patiënt via de thuismonitoringsapp de gemeten waarden door. Ook andere gegevens, zoals gewicht en lichamelijke activiteit, kunnen worden ingevoerd. Als na een meting blijkt dat de bloeddruk te vaak te hoog is, dan geeft het systeem een melding door aan het ziekenhuis. De verpleegkundig specialist of de monitoringsverpleegkundige neemt dan contact op met de patiënt om eventuele aanpassingen in het behandelplan te bespreken.
Daan van den Bersselaar is verpleegkundig specialist in het Catharina Ziekenhuis en helpt patiënten bij de overstap naar het thuismonitoren. “Voor die patiënten wordt de zorg écht beter”, zegt hij. “In de thuisomgeving meten patiënten vaker. In het ziekenhuis gebeurt dat alleen bij de controles. De monitoringsverpleegkundigen kunnen zo eerder vaststellen dat een patiënt misschien iets moet aanpassen in medicijngebruik. Zo voorkom je uiteindelijk ook spoedopnames.”
Voor die patiënten wordt de zorg écht beter. Wij kunnen nu eerder ingrijpen als dat nodig is.
In de app kunnen patiënten ook informatie vinden over wat ze zelf kunnen doen om hun bloeddruk te verlagen, zoals gezond eten, bewegen en beperking van zoutinname. “Het is ook mogelijk om het gewicht en stappen bij te houden. Er kunnen herinneringen aan medicatie worden ingesteld en er zijn educatieve modules beschikbaar met informatie over hoge bloeddruk en een gezonde leefstijl”, zegt Van den Bersselaar.
De juiste zorg op de juiste plek
Het Catharina Ziekenhuis wil dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Dat maakt onderdeel uit van het ‘Zorg bij jou-programma’. Het op afstand controleren van patiënten met hypertensie is hier onderdeel van. Sommige zorg kan namelijk thuis plaatsvinden. Prettiger en beter voor de patiënt en het maakt ruimte vrij in het ziekenhuis voor mensen die wel alleen daar geholpen kunnen worden.
Van den Bersselaar: “Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis te komen voor reguliere controles, waardoor artsen en verpleegkundige ruimte krijgen om patiënten acute zorg te verlenen. De druk op de zorg neemt de komende jaren toe en zo houden we het toegankelijk.”
Patiënten met hoge bloeddruk krijgen bij hun controle de vraag of ze willen deelnemen aan het thuismonitoringsprogramma. Ook doorverwezen patiënten vanuit de huisarts komen in aanmerking. Wanneer de patiënt weer volledig onder controle van de huisarts komt, stopt het programma automatisch.
“Zelfs als het maar een paar maanden duurt, hebben patiënten er baat bij,” zegt Van den Bersselaar. “De app zit vol met tips, trucs en lesmodules, wat ook bijdraagt aan een betere gezondheid.”
