Blog: De anti-dik pil?

“Toegegeven, soms moet ik de boeken er op na slaan om het precieze antwoord te vinden. Dat was onlangs het geval toen een patiënt een slimme vraag stelde. Als bariatrisch chirurg legde ik hem uit dat de werking van een maag verkleinende operatie zeker niet alleen door het kleinere volume komt. Er zijn allerlei stoffen en regelmechanismen die een andere werking op de darmen veroorzaken waardoor iemand verder kan afvallen. ‘Ja maar dokter, kunnen ze dan niet al die goeie stofjes in een pil stoppen? Ze kunnen toch zoveel tegenwoordig?’”

“Dat klopt. Met de nu al lange ervaring die er wereldwijd is met bariatrische procedures, is ook de kennis van de werking van het maagdarmkanaal toegenomen. Al jaren roept de farmaceutische industrie dat daar een doorbraak in te verwachten valt. Maar eigenlijk bestaan er al lang dergelijke ‘anti-dik’ pillen. Al sinds 1893 werd het thyroïdhormoon gebruikt als vermageringsmiddel. Dit hormoon zorgt voor een te snel werkende schildklier wat tegelijkertijd dan ook een ernstige bijwerking was. Om deze reden is deze pil met dit hormoon uit de handel genomen.”

“In de jaren ’30 waren daar de dinitrofenol en amfetaminen. Die zorgden respectievelijk voor zenuwschade en psychose. Een vermageringsmiddel wordt trouwens zo genoemd als na één jaar het gewicht 10 procent lager is. Eind vorige eeuw kwamen en verdwenen nog een aantal mogelijke wondermiddelen vanwege bijwerkingen als hartklepaandoeningen, depressie en suïcidaliteit. In Nederland is er nu maar één geregistreerd en beschikbaar middel (orlistat). Maar ook hiervoor is de balans tussen werkzaamheid en bijwerkingen niet zo gunstig. Het effect is beperkt en er zijn vaak nadelige effecten op de darmwerking, wat zelfs kan leiden tot een zeldzame leverziekte.”

“Inmiddels zijn er twee nieuwe medicijnen bijgekomen die mogelijk kunnen ondersteunen bij gewichtsdaling, maar deze zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar. Ook deze ‘new kids in town’ geven slechts 4 a 5 kilo gewichtsverlies, hebben bijwerkingen en daar is het bekende jojo effect weer, gaat het gewicht weer omhoog na het stoppen van deze pillen. Vooralsnog blijft het een illusie dat er een veilig en goed werkend vermageringsmiddel is. De allerbeste anti-dik pil die we wel hebben heet ‘preventie’. Dit wordt nog als een bittere pil gezien, maar daar moeten we met z’n allen nog hard aan werken. En die slimme patiënt? Die zei ’doe mij die gastric sleeve dan maar’.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden