Catharina Ziekenhuis bestaat vijftig jaar: met ambulances, verhuiswagens en de bus naar het nieuwe ziekenhuis

19 september 1973, vandaag precies vijftig jaar geleden, was een bijzondere dag voor het Catharina Ziekenhuis. De nieuwe, huidige locatie op de Michelangelolaan werd in gebruik genomen. Vanuit het oude Binnenziekenhuis in het centrum van Eindhoven werden 350 patiënten naar de nieuwe locatie vervoerd. Met behulp van negen ambulances, twee bussen en twee verhuiswagens was de klus binnen een halve dag geklaard.

 

 

Sinds die 19e september 1973 is er veel veranderd in en rond het Catharina Ziekenhuis. De zorg is immers altijd in beweging en het ziekenhuis verandert mee. In de afgelopen vijf decennia verschenen er flink wat nieuwe gebouwen op het ziekenhuisterrein, heeft ‘het Cathrien’ de beschikking over de modernste medische apparatuur en zijn er meer dan 200 specialisten en achttien hoogleraren verbonden aan het ziekenhuis.

De grootste zichtbare verandering is momenteel de aanbouw van het nieuwe deel naast de hoofdingang. “Bouwvakkers zullen hier nooit meer verdwijnen”, schetst bestuursvoorzitter Nardo van der Meer. “Altijd moeten er afdelingen worden vernieuwd en vragen technische innovaties om vernieuwing.”

Bouwvakkers zullen hier nooit meer verdwijnen

“We blijven dus bouwen en vernieuwen, maar daarnaast zullen techniek en digitalisering steeds belangrijker worden in de zorg.  Nieuwe technieken helpen bij het stellen van een diagnose of ondersteunen een behandeling. Ze zullen meer werk gaan overnemen van artsen en verpleegkundigen, zodat zij zich meer kunnen richten op het contact met de patiënt. Want dat is en blijft het belangrijkste.”

Het vijftigjarig jubileum van het ziekenhuis ging de afgelopen tijd niet geruisloos voorbij. Op 1 juli vierde het personeel feest in Domusdela in Eindhoven en onlangs werden er een aantal medewerkers van het eerste uur in het zonnetje gezet . Patiënten en bezoekers van het ziekenhuis ontvangen vandaag een kleine traktatie (maar op=op) om het feestje mee te vieren.

Geniet hieronder nog even mee van de foto’s van het voormalig Binnenziekenhuis en de verhuizing van vijftig jaar geleden. (met dank aan RHC Eindhoven)

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden