Catharina Ziekenhuis blij met subsidie voor landelijk data-platform

Het Nationaal Groeifonds investeert 65 miljoen euro in het opzetten van een landelijk systeem voor het delen van zorgdata. Het Catharina Ziekenhuis is één van de partijen die nauw betrokken is bij dat project.

In de Brainport-regio verricht het ziekenhuis onder de paraplu van e/MTIC samen met onder meer de Technische Universiteit en Philips, veel data-onderzoek om continu de zorg voor patiënten te verbeteren. “Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van algoritmen, waardoor medisch specialisten sneller en beter een diagnose kunnen stellen en direct een behandeling op maat kunnen voorstellen”, verduidelijkt cardioloog prof. dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis. “Maar bij het ontwikkelen van die systemen is het op de juiste, veilige manier ontsluiten van data nu nog een uitdaging. Dat is heel complex.”


Cardioloog en hoogleraar Lukas Dekker: zorg en innovatie gaan hand in hand in het Catharina Ziekenhuis.

Snelheid

Dekker is daarom blij dat er werk wordt gemaakt van een landelijk data-platform. Hij verwacht dat met deze investeringsboost toekomstige zorg-innovaties nog sneller gerealiseerd worden. “Wij streven er voortdurend naar om de tijd van idee tot implementatie zo kort mogelijk houden. Dat komt de zorg alleen maar ten goede”, zegt Dekker, “en ja, die snelheid zal met dit data-platform alleen maar toenemen.”

Enorme impuls

Ook bestuursvoorzitter Carmen van Vilsteren van TU/e-instituut e/MTIC is blij met de toekenning van de subsidie: “Dit bedrag, specifiek voor het delen van data, geeft ons een enorme impuls. Hierdoor kunnen we innovatie niet alleen op lokaal niveau sneller bij de patiënt krijgen maar ook de samenwerking op nationale schaal aangaan.”

Het groeifonds is in het leven geroepen om met gerichte investeringen de Nederlandse economie op de lange termijn te versterken. Onlangs werd bekend gemaakt dat het fonds 4 miljard euro beschikbaar heeft voor diverse initiatieven.

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden