Chemokalender

Als je papa of mama chemo krijgt kan het zijn dat zij zich een poosje ziek voelen. Dan moeten ze thuis in bed of op de bank uitrusten. Misschien zijn ze ook sneller boos of verdrietig. Dat hoort vaak bij het krijgen van chemo. Dat kan lang of kort duren. Dat verschilt per keer. 

Het is goed om te weten hoe jouw vader/moeder zich voelt in de dagen na de chemo. Met de chemokalender kan je dat elke dag aan je vader/moeder vragen. Dan kan jij rekening houden met hoe jouw vader/moeder zich voelt. Zo zou je op de dagen dat het poppetje rood is en verdrietig je schoenen uit kunnen doen als je door het huis loopt. Of je papa/mama eens extra verwennen.

Klik op de afbeelding om deze chemokalender te downloaden.

 

Klik op deze afbeelding om deze chemokalender te downloaden.

 

Klik op de afbeelding om deze chemokalender te downloaden.

Hoe werkt de chemokalender

De chemokalender werkt heel eenvoudig. Elke dag vraag je aan je vader/moeder hoe het gaat. Gaat het goed dan krijgt het poppetje een lach en kleur je hem groen. Gaat het niet zo, dan wordt je poppetje geel. Gaat het niet zo goed met je vader/moeder dan kleur je het poppetje rood in en maak je hem verdrietig.

Zo weet je elke dag hoe het gaat en waar je rekening mee moet houden. Misschien kun je zelf afspraken maken als het poppetje rood is. Bijvoorbeeld dat je dan een dagje gaat logeren bij opa en oma of dat je je schoenen uit doet als je thuis komt. Of misschien ga je met je vader/moeder iets leuks doen als het groen is…

Bekijk de video van Studio040 over de chemokalender:

Kinderen van ouders met kanker leren behandeling begrijpen door chemokalender

 

Het gouden idee van Marieke

Marieke is 36, getrouwd en heeft twee kinderen van drie en vijf jaar oud als ze in 2015 op de één na laatste dag van het jaar een knobbeltje in haar borst opmerkt. Foute boel: borstkanker. Ze begint aan een lang traject behandelingen. Al snel liep ze thuis tegen een probleem aan: hoe leg je dit uit aan je kinderen? En hoe zorg je dat het onderwerp niet te beladen wordt? Marieke ontwikkelde een chemokalender.

Lees haar complete verhaal


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden