Darmkankerpatiënten herstellen beter en sneller na operatie in Catharina Ziekenhuis

Darmkankerpatiënten voor hun operatie in een betere conditie krijgen en na afloop deze conditie op peil houden zodat patiënten uiteindelijk beter en sneller herstellen. Dat is in het kort het ERAS 2.0 programma. Het darmkankerteam van het Catharina Ziekenhuis is sinds vandaag een gecertificeerd gebruiker. “ERAS 2.0 zorgt voor een enorme gezondheidswinst voor onze darmkankerpatiënten. Het traject heeft ervoor gezorgd dat onze patiënten na hun operatie niet 6 maar gemiddeld nog slechts 2 dagen in het ziekenhuis liggen. En niet geheel onbelangrijk, we zien veel minder complicaties”, benadrukt chirurg dr. Johanne Bloemen.

Het Catharina Ziekenhuis is vorig jaar gestart met het implementatieprogramma ERAS 2.0. “Het programma bestaat uit verschillende elementen die er uiteindelijk voor zorgen dat de patiënt sneller herstelt. “Het gaat bijvoorbeeld over betere voorlichting zodat patiënten minder angstig zijn voor de operatie, maar we hebben ook de pijnstilling rondom de operatie sterk aangepast”, zegt anesthesioloog Harm Scholten, ”patiënten krijgen veel minder opiaten en zijn daardoor sneller mobiel en in staat om hun normale activiteiten op te pakken.” Ook krijgen patiënten het nadrukkelijke advies te stoppen met roken en drinken van alcohol vóór de operatie. “Op deze manier laten we de patiënt in een zo goed mogelijke conditie aan de operatie beginnen. ‘Better in, better out’ is de essentie van het programma”, legt Bloemen uit, “het is écht maatwerk. We bespreken met de verschillende disciplines, per patiënt, wat er nodig is.”

Grote verbetering

ERAS is niet nieuw. “Door alle elementen gestructureerd in het zorgproces in te voeren, merken we een enorme verbetering in de zorg voor onze darmkankerpatiënten. Het traject heeft ervoor gezorgd dat onze patiënten na hun operatie niet 6 maar gemiddeld nog slechts 2 dagen na de operatie in het ziekenhuis liggen. En niet geheel onbelangrijk, we zien veel minder complicaties”, benadrukt Bloemen.

Leidende rol

Op het gebied van darmkanker speelt het Catharina Ziekenhuis internationaal al meer dan 20 jaar een leidende rol. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in vroege opsporing en behandeling van (complexe) darmkanker en voor complexe vormen van endeldarmkanker is het Catharina Ziekenhuis zelfs een landelijk verwijscentrum. Het Catharina Ziekenhuis heeft 3 miljoen euro subsidie ontvangen voor wetenschappelijk onderzoek naar complexe aandoeningen op het gebied van darmkanker. De subsidie is uitgekeerd door de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden