‘Hier gebeuren fantastische dingen’

Eindhoven is de vijfde grootste stad van Nederland met veel faciliteiten, maar om bij het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis te komen moeten Eindhovenaren bijna een uur rijden. Is dit erg? Nee, hoor. Want het Catharina Ziekenhuis vult dit gat op en fungeert feitelijk als een (semi)-academisch ziekenhuis.

Dat het voormalige Rooms Katholieke Binnenziekenhuis de status van streekziekenhuis is ontstegen,  is inmiddels wel bekend. Niet voor niets hoort het bij het select gezelschap van topklinisch ziekenhuizen. Topklinische zorg is hooggespecialiseerde zorg waarvoor relatief dure en gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn.

In de door Zorgverzekeraars Nederland samengestelde minimum kwaliteitsnormen – een lijst van veelal hoog complexe ingrepen waarvan Zorgverzekeraars Nederland een minimum aantal ingrepen heeft gedefinieerd – staat het Catharina Ziekenhuis landelijk op een gedeelde derde plaats.

Alleen het UMC Groningen en UMC St. Radboud in Nijmegen scoren hoger. Zij voldoen aan 23 van de 24 minimumnormen. Het Catharina Ziekenhuis haalt er 22 en scoort daarmee beter dan enkele gerenommeerde academische ziekenhuizen. Daarmee heeft het Catharina een belangrijke positie in de regio. Dat blijkt ook uit de vele doorverwijzingen van patiënten die een complexe ingreep moeten ondergaan uit andere ziekenhuizen. “Veel mensen weten het niet, maar hier gebeuren echt fantastische dingen”, vertelt Ignace de Hingh, oncologisch chirurg in het Catharina Ziekenhuis.

Het magazine Brabant Business schreef een uitgebreid verhaal over het academisch profiel van het Catharina Ziekenhuis. Lees het hier


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden